Beogradski fond za političku izuzetnost i Užice u projektu za razvoj grada 1Foto: Medija centar

Užice je jedan od osam gradova u Srbiji, koji je obuhvaćen projektom „Od mog grada mojoj zemlji: kako osigurati razvoj Srbije?“ koji, uz podršku  Nemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ), sprovodi Beogradski fond za političku izuzetnost.  

Projektim aktivnostima, koje će trajati dve godine, trebalo bi da se podstakne dijalog o potencijalima razvoja u izabranim gradovima, da se prepoznaju lokalne specifičnosti i izazovi, značaj i uloga svoje zajednice u razvoju sopstvenog grada i cele zemlje.

Projekat je započeo u Užicu debatom koja je, u Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga, okupila predstavnike lokalne vlasti, najznačajnijih ustanova i nevladinih organizacija u gradu.

Objasnivši da je Užice izabrano kao prvi grad za početak realizacije tog projekta, jer ima dovoljno kapaciteta da podstakne i druge, Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, istakla je da je najvažnije da građani učestvuju u razvoju grada.

„Kao i u regionu, najveći problem Srbije je iseljavanje građana. To možemo sprečiti tako što ćemo ljudima pomoći da vide svoju perspetkivu ovde, da nalaze inspiraciju u onome što postoji u njihovom gradu i da pomognu celoj zemlji da prepozna svaku pojedinačnu sredinu, kao mesto ideja i inicijativa, koja ima snagu da podiže i sebe i Srbiju“, kazala je Liht.

Navodeći da je Užice razvijeniji od proseka u Srbiji, gradonačelnik Tihomir Petković je naveo da i dalje postoji potreba za novim idejama o razvoju.

„Užice je centar zapadne Srbije, sa dobro razvijenom privredom, ali i dalje postoji značajna potreba za novim preduzećima i investicijama. Važno je da zadržimo imidž grada kulture i turizma i da unapredimo ključne pravce razvoja“, rekao je Petković.

Radmila Gujaničić, predsednica Ženskog centra Užice, istakla je da je potrebno razgovarati sa građanima i slušati njihove ideje.

„Često se događa da ne razgovaramo dovoljno na onim mestima na kojima bi trebalo da razgovaramo, a potrebno je da čujemo jedni druge jer se od svakoga može nešto naučiti“, navela je Gujaničić.

Osim Užica, u projektu učestvuju Sombor, Zrenjanin, Šabac, Zaječar, Pirot, Čačak i Priboj, a skup u Užicu, kako je rečeno, poslužiće kao model za naredne debate u tim gradovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari