Berlin i Pariz podržavaju predlog SAD o minimalnom porezu 1Foto: Pixabay/stevepb

Francuska i Nemačka podržavaju predlog SAD o uvođenju globalnog minimalnog poreza na dobit preduzeća od 21 odsto, rekli su danas ministri finansija dve zemlje.

„Ljudima je dosta velikih korporacija koje ne plaćaju svoj deo poreza“, rekao je za nedeljnik Cajt francuski ministar finansija Bruno Le Mer (Maire).

Francuska je nedavno pominjala poresku stopu od 12,5 odsto, podsetio je on.

Ali, ako je stopa od 21 odsto koju predlaže Vašington „rezultat pregovora, onda bismo se složili“ sa tim, rekao je francuski ministar.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc (Scholz) rekao je da nema „ništa lično“ protiv američkog predloga.

Dvojica ministara su uvereni da će „ovog leta“ biti postignut sporazum na tu temu u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Kako napominje agencija Frans pres, ovo je prvi put da vlade dve zemlje pominju podršku tom predlogu, dok su u toku pregovori u okviru OECD kako bi se postigao sistem minimalnog međunarodnog oporezivanja kompanija i zaustavio fiskalni damping.

Cilj je pre svega da se povećaju porezi digitalnim kompanija koje se optužuju za utaju poreza zahvaljujući razlikama u oporezivanju među zemalja.

Ako pregovori u OECD-u budu uspešni, Pariz je već najavio da će usvojiti evropsku direktivu na tu temu u prvoj polovini 2022. godine tokom francuskog predsedavanja Unijom.

Ministar je takođe upozorio da će „povući“ porez Gafa ako pregovori budu uspešni.

Taj porez na digitalne kompanije, uglavnom američke, bio je poslednjih godina uzrok tenzija između Francuske i SAD.

U slučaju neuspeha pregovora, „zadržaćemo ga“, dodao je Le Mer.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton (Thierry) je sredinom aprila pozdravio američki predlog kao „elegantno rešenje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari