Bez konkretnih predloga o minimalcu 1Foto: Pixabay/Peter-facebook

Na prvom od tri planirana sastanka poslodavaca, sindikata i države danas nije bilo reči o tome koliko će konkretno biti povećana minimalna cena rada naredne godine, kaže za Danas Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Na današnjem sastanku predstavnici Ministarstva finansija su uz pomoć grafikona članovima SES-a predstavili makroekonomska kretanja u našoj zemlji poslednjih godinu dana.

– Nijedna strana se danas nije konkretno izjasnila. Ministarstvo finansija nam je predstavilo podatke o rastu BDP, inflaciji, produktivnosti i ideja je da se na narednom sastanku u četvrtak izađe sa konkretnijim predlozima – kaže za Danas Nebojša Atanacković, predstavnik Unije poslodavaca Srbije u SES-u.

Minimalna mesečna zarada je ove godine nešto više od 27.000 dinara, a predlog sindikata za narednu godinu je da minimalac mora da bude 33.000 do 34.000 dinara, kako bi u naredne dve godine dostigao cenu minimalne potrošačke korpe koja je u aprilu ove godine bila nešto malo manja od 37.500 dinara.

Poslodavci će i u narednom periodu tražiti da povećanje ne bude veće od pet do šest odsto ili da se u slučajui da ono bude veće njima izađe u susret na neki drugi način – pre dve godine povećan je neoporezivi deo na 15.000 dinara, prošle godine ukinuta je naknada za nezaposlenost od 0,75 odsto. Rok za konačni dogovor socijalnih partnera o minimalcu koji bi važio od 1. januara naredne godine je 15. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari