Bilten „Makroekonomske analize i trendovi”: Oporavak privredne aktivnosti daleko brži 1Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Nakon negativnog uticaja pandemije korona virusa na privrednu aktivnost koji je uticao na njen veliki pad u aprilu i tek delimičan oporavak u maju 2020, usledili su iznenađujući podaci za jun i jul koji pokazuju da je oporavak daleko brži od onog sa kojim se računalo, navodi se u najnovijem Biltenu „Makroekonomske analize i trendovi” (MAT).

Taj zaključak se, pre svega, odnosi na međugodišnji porast industrijske proizvodnje u ova dva meseca i na osetnu redukciju pada spoljnotrgovinske razmene.

Kako se ističe, nakon međugodišnjeg pada za 16,7 odsto u aprilu, međugodišnji pad ukupne industrijske proizvodnje je usledio i u maju, ali je redukovan na 9,3 odsto. Kumulativni pad u periodu januar-maj iznosio je 2,6 odsto. Međutim, u junu je ostvaren međugodišnji porast za 2,7 odsto, u julu za 0,4 odsto, tako da je kumulativni međugodišnji pad za period januar-jul sveden na 1,4 odsto, navodi se u MAT.

Kako se ističe, presudna za dinamiku ukupne industrijske proizvodnje je dinamika proizvodnje prerađivačke industrije koja je, posle izuzetno velikog međugodišnjeg pada u aprilu za 20 odsto i za 9,4 odsto u maju, u junu povećana za 4,4 odsto i u julu smanjena za neznatnih 0,8 procenata. Tako je kumulativni pad za sedam meseci sveden sa 2,6 odsto koliko je iznosio za pet meseci, na 1,3 procenta.

Odluka da se DFC locira u Beogradu pokazuje odlučnost SAD da se suprotstavi sve većem uticaju Kine u regionu

Odluka da se, posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu, kancelarija Američke razvojne finansijske korporacije (DFC) locira u Beogradu pokazuje odlučnost SAD da pojača ekonomske i političke veze sa regionom, stvori mogućnosti za američke kompanije i konkretnije se suprotstavi sve većem uticaju Kine u regionu, navodi se u analizi Biltena MAT.

Kako se ističe, Region na ovaj način prerasta i u ekonomski poligon za praktično dokazivanje globalnog uticaja najvećih. Stanje koje smo potajno priželjkivali, ističu autori analize i dodaju da balansiranje može biti opasno, ali generiše izuzetnu razvojnu šansu koja se ne sme propustiti.

U analizi se dodaje da su kritike na račun globalnih investicija Pekinga, uključujući i njegovu inicijativu „Pojas i put”, naglo porasle u Vašingtonu poslednjih godina, čineći važnu dimenziju kinesko-američkog rivalstva.

Činjenica da američko finansiranje nije u toj meri efikasno, ne može Kinezima parirati globalno ni po finansijskom kapacitetu jer je obim sredstava za infrastrukturu u projektu „Pojas i put” premašio 1,3 hiljada milijardi dolara, već mu, prema tvrdnjama menadžmenta DFC, konkuriše većim standardima i boljim krajnjim rezultatom.

Pristup Trampove administracije u nastojanju da olakša i podstakne američke i druge privatne kompanije da ulažu u region putem zajmova, bilateralnih dijaloga i tehničke pomoći nesumnjivo je najbolje sredstvo kojim raspolaže da odgovori na kineski uticaj. Ali on mora i da se brzo i efikasno sprovede.

U analizi MAT se ističe da zbog strožih socijalnih i ekoloških standarda, kreditiranje DFC će neizbežno ostati sporije, što će odvratiti neke investitore. Suprotno tome, kineske banke i kompanije imaju tendenciju da imaju blaže standarde, neprozirne ugovore i često naplaćuju projekte bez praktikovanja dužne pažnje.

Kako se ističe, DFC neizostavno otvara realne mogućnosti zemljama, jer je napokon opipljiva alternativa kineskom centralizovanom ekonomskom modelu. Ali, da bi maksimizirali svoj uticaj, SAD moraju podstaći s jedne strane, zemlje da se otvore za privatne investicije, a s druge i same privatne investitore da ozbiljno ulažu u njih, navodi se u analizi autora MAT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari