"Bogougodno delo" o trošku građana 1Osveštavanje temelja crkve u Krčagovu - Foto: Nenad Kovačević

Nakon što je Srpskoj pravoslavnoj crkvi poklonila gradski plac za gradnju pravoslavnog hrama u naselju Krčagovo, a potom i sa milion dinara iz gradske kase pomogla izgradnju istog hrama, lokalna vlast u Užicu namerava da Crkvi oprosti i najveći deo naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za istu parcelu na kojoj će se graditi taj hram.

O tome će odlučivati Skupština grada 27. juna, a kako lokalnu vlast predvode naprednjaci sa koalicionim partnerima koji čine i Gradsko veće, koje je prihvatilo zahtev Crkvene opštine užičke i predložilo da to umanjenje bude maksimalnih 99,99 odsto, odluka o tome trebalo bi da bude usvojena.

Uz navode da je „posle 175 godina Užice blagosloveno novim hramom“, te da su dva postojeća hrama – Svetog Đorđa i Svetog Marka – „premali da prihvate sve vernike“, u zahtevu Crkvene opštine užičke je navedeno da „dugi niz godina postoji potreba da se izgradi hram u Užicu koji bi rasteretio dve pomenute crkve i zadovoljio potrebe vernika“.

– Božjim blagoslovom, posle mnogo godina, ispuni se vreme i Gospod učini da se u Užicu započne hram gde će se služiti sveta liturgija i verni osveštavati na slavu imena Božjeg. Blagoslovom episkopa žičkog gospodina Justina i velike podrške i poklona lokacije i zemljišta Grada Užica u godini 2017. obezbeđeno je zemljište u Krčagovu, piše u zahtevu koji je Crkva uputila Gradskom veću, 13. juna ove godine.

– Da bismo izgradili novi hram, neophodna su nam sredstva za nabavku građevinskog materijala i izvođenje radova. Uz blagoslov Božji i molitve Gospodu za sve one koji su dali svoj doprinos da se obezbedi zemljište i projekat, pozivamo vas da nastavimo ovo bogougodno delo. Umanjenjem doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, puno bi nam značilo, dodaje se tom u zahtevu.

Gradsko veće je prihvatilo zahtev i predložilo da se Crkvi umanji naknada i to za 99,99 odsto, što je maksimalni iznos i, praktično, oslobađanje od plaćanja te obaveze. Osnov za to je pronađen u gradskoj Odluci o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta kojom je, u članu 14, propisano da se „za izgradnju objekata za obavljanje delatnosti koja je od posebnog značaja za privredni razvoj grada Užica, kao i objekte tradicionalnih verskih zajednica, doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta može se umanjiti do 99,99 odsto“, te da odluku o visini umanjenja donosi Skupština grada. Inače, to nije prvi put da užička vlast čini „bogougodna dela“ o trošku svih građana Užica. Gradsko veće je 25. maja ove godine odlučilo da iz gradskog budžeta pomogne gradnju istog hrama u Krčagovu sa milion dinara, a sa 300.000 dinara i obnovu crkve u Drežniku, selu nadomak Užica.

Prošle godine je užička vlast, o čemu je Danas pisao, praktično poklonila Crkvi gradsku parcelu od 40 ari u naselju Krčagovo za izgradnju navedenog hrama. Naime, iz budžeta grada Crkvi je, na konkursu za dodelu sredstava crkvama i tradicionalnim verskim zajednicama, dodelila 15 miliona dinara, a tim novcem je Crkva „platila“ to zemljište, koje joj je „prodato“ nakon javnog oglasa o prikupljanju zatvorenih ponuda.

Zakonom je zabranjeno poklanjanje javne imovine i formalno, užička vlast ga nije prekršila ali je, fingiranjem procedura, Crkvi omogućila da gradsku parcelu kupi parama iz užičkog budžeta.

– Građani daju zemljište svojoj SPC na način na koji je to bilo tehnički moguće i siguran sam u to da će kasnije dati i novčane priloge da se ta crkva izgradi, rekao je tada za Danas Tihomir Petković (SNS), gradonačelnik Užica, a potom objasnio da „zemljište formalno-pravno nije poklonjeno, jer to zakonom nije moguće, već da je Crkvi dat novac da ga kupi“.

Dragan Josipović, tadašnji gradski pravobranilac, koji je sada u penziji, nije reagovao kako bi zaštitio gradsku imovinu. Na zahtev Danasa on je, prošle godine u pisanom odgovoru, naveo da mu u to vreme „nisu dostavljene odluke o poklonu zemljišta SPC“ i da zbog toga „ne može da se izjasni da li će preduzimati određene radnje“. Josipović je naveo i to da je 26. januara 2017. godine zatražilo od načelnika Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti, da dostavi svu potrebnu dokumentaciju, kako bi mogao da se izjasni i dostavi traženu informaciju“, ali ta informacija našoj redakciji nije dostavljena, pa je reagovao i Poverenik za informacije od javnog značaja.

Još dve lokacije za gradnju hramova

Osim u Krčagovu, ranije je planirana izgradnja još dva pravoslavna hrama i to na Međaju, u centru grada, i na Karauli u naselju Terazije. Bez obzira na to što nije bilo javnog konkursa za prodaju parcele na Međaju, koja je takođe u vlasništvu grada, Crkva je, uz odobravanje lokalne vlasti, to zemljište „obeležila“ tako što su ih njeni velikodostojnici osveštali 2014. godine, u prisustvu tadašnjeg gradonačelnika Saše Miloševića (SNS) i Nikole Selakovića, koji je u to vreme bio ministar pravde. Jedino je užički odbor LDP tada zahtevao od gradske vlasti da zaštiti javnu imovinu, a crkvenu vlast u Užicu i Žičku eparhiju pozvao da ne učestvuju u nezakonitim radnjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari