Bolest okrivljene pomerila suđenje za kafanu na Pančiću 1Foto: Nacionalni park Kopaonik

Snežana Mitković, navodna investitorka protiv koje je Osnovno javno tužilaštvo u Brusu podnelo krivičnu prijavu jer je bespravno izgradila kafanu od preko 1.000 kvadrata u Nacionalnom parku na vrhu Kopaonika, nije se pojavila na suđenju protekle sedmice, pa je pretres po drugi put odložen.

Prema rečima tužioca Milana Mihajlovića, optužni predmet je podignut i sada je sve u rukama suda.

– Ona se prvi put pojavila ali ne i njen branilac pa je tražila odlaganje i zakazivanje novog pretresa. Sada, za drugi pretres mi je sutkinja prenela da Mitković nije došla jer ima zdravstvene probleme – rekao je Mihajlović za Danas i dodao da bi pretres trebalo da se održi sredinom narednog meseca.

U Osnovnom sudu u Brusu juče nismo saznali kako će se nadalje odvijati procedura, jer je sutkinja koja vodi predmet bila zauzeta i na suđenju, ali nam je odgovor obećan za danas.

Advokati objašnjavaju da postoji nekoliko mogućnosti, zavisno od toga da li je Mitković uredno pozvana i da li će dostaviti validan dokaz o zdravstvenim problemima zbog kojih je bila sprečena da dođe u sud.

– Prema ustaljenoj proceduri, ukoliko sud utvrdi da nisu opravdani razlozi zbog kojih se nije pojavila, i ako je uredno pozvana, prva mera je blaža i policiji se izdaje nalog za njeno dovođenje na glavni pretres. Ukoliko se i pored toga ne pojavi, a bez opravdanog razloga, sledeći korak je da se odredi pritvor, obično na predlog tužioca, kako bi se obezbedilo da okrivljena prisustvuje pretresu. U konkretnom slučaju, normalno bi bilo da sutkinja zatraži dokaz, lekarsko uverenje kojim se potvrđuje da je razlog izostanka opravdan, ali ima pravo i da zatraži veštačenje tog uverenja ukoliko posumnja da nije validno ili da ta vrsta zdravstvenog problema nije opravdanje za nedolazak u sud. U tom slučaju, ako je ispunjen uslov da je uredno pozvana, sud može da naloži dovođenje okrivljene već za sledeći pretres. Za sve te, prethodne radnje, ima dovoljno vremena, jer je za veštačenje potrebno nekoliko dana i sve se može obaviti pre sledećeg termina – kaže za Danas advokat Nikola Stanojević.

Podsetimo, tužilaštvo Snežanu Mitković tereti za bespravnu gradnju na vrhu Kopaonika, gde je dobila dozvolu za izgradnju montažnog ski bifea od 150 kvadrata, a izgradila je zidani objekat na četiri sprata i sa više od hiljadu kvadrata.

Gradnja je napredovala iako je inspekcija Ministarstva građevinarstva, po prijavi iz Nacionalnog parka Kopaonik, zatvorila gradilište a ubrzo potom donelo je i rešenje o rušenju.

Jedan od niza apsurda u ovom predmetu je i to što je po okončanju radova gotovo godinu dana radio i kafić u tom zdanju, uz saglasnost inspekcija koje su proveravale da li postoje higijensko tehnički uslovi a ne i da li je zgrada sagrađena legalno i da li ima upotrebnu dozvolu.

Kafić je uredno koristio struju i vodu koju im je ustupilo obližnje Javno preduzeće Skijališta Srbije, iako je ono time neovlašćeno prodavalo dobra za koja nije registrovano i to nelegalnom objektu za koji je naloženo uklanjanje.

Zbog toga je Ministarstvo građevine podnelo i krivičnu prijavu protiv Dejana Ćike iz Skijališta Srbije. I protiv predsednika Opštine Brus, Milutina Jeličića, Ministarstvo je podnelo krivičnu prijavu zbog sumnje na trgovinu uticajem, odnosno zato što je iz te opštinske uprave, po njegovom nalogu, otišao u Ministarstvo zahtev za legalizaciju objekta u kome se tvrdilo da je zgrada podignuta 2014, pre usvajanja Zakona o planiranju i izgradnji iako postoje jasni dokazi da je gradnja krenula 2017.

Na listi nelogičnosti u ovom predmetu je i činjenica da je tužilaštvo u Brusu podiglo optužni predlog protiv Mitković tek godinu dana nakon što je inspekcija Ministarstva izdala nalog za rušenje.

Epilog ovog slučaja još nije na vidiku. Ne zna se koliko će dugo biti potrebno da se donese pravosnažna sudska odluka za delo za koje je predviđena zatvorska kazna od jedne do osam godina. Ne zna se ni do kada će objekat ostati na Pančićevom vrhu, iako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji svojevremeno nije bio voljan da obezbedi asistenciju policije prilikom rušenja, obećao da do kraja 2019. godine od te zgrade neće ostati ni kamen.

U međuvremenu je navodno investitorka počela sama da uklanja objekat, ali nije stigla mnogo dalje od skidanja crepa sa krova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari