Dijaspori je potrebna Srbija koja je u stanju da ponudi mogućnost investiranja uz profit i pravnu sigurnost, ocenio je juče potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić obraćajući se predstavnicima iseljeničkih organizacija koji su sa svih kontinenata doputovali u Srbiju na tradicionalno okupljanje – Vidovdanske dane dijaspore.

Dijaspori je potrebna Srbija koja je u stanju da ponudi mogućnost investiranja uz profit i pravnu sigurnost, ocenio je juče potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić obraćajući se predstavnicima iseljeničkih organizacija koji su sa svih kontinenata doputovali u Srbiju na tradicionalno okupljanje – Vidovdanske dane dijaspore. Drugog dana skupa koji je bio posvećen uglavnom ekonomskim temama a pozivajući ljude iz rasejanja da investiraju u Srbiju, Đelić je podsetio da zemlja ima dinamičnu ekonomiju čiji će se godišnji rast kretati između pet i sedam odsto, ima stabilnu valutu i kurs, inflacija je pod kontrolom a zakoni se unapređuju. Procenjuje se da je čak dve trećine stranih investitora koji su došli u Srbiju to uradilo zato što je neko u upravi tih kompanija poreklom iz Srbije, rekao je Đelić i istakao da su takvo lobiranje i ljudi mnogo bitniji nego novac. Đelić je podsetio da su prošlogodišnja direktna strana ulaganja bila 4,4 milijarde dolara, i da nijedan investitor nije otišao iz Srbije, a ankete su pokazale da su svi uložili i više od planiranog. Prema njegovim rečima, država će bolje informisati iseljenike o ekonomiji i mogućnosti investicija, a razmišlja i o privatnom investicionom fondu. Đelić je najavio da Vlada Srbije radi na izradi novog nacrta zakona o denacionalizaciji, jer prethodno urađen predlog predviđa četiri milijarde evra u obveznicama za obeštećenje građana kojima je imovaina nacionalizovana, što nije realno jer tog novca nema i precizirao da će nacionalizovana imovina biti vraćena u naturi, a tamo gde to nije moguće, izdaće se državne obveznice „u nekom razumnom iznosu“.
Predstavnicima dijaspore obratio se i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, koji je naglasio da su građani Srbije prošle godine od rođaka i prijatelja iz inostranstva dobili tri milijarde dolara, što je jednako polovini vrednosti ukupnog izvoza Srbije. Doznake dijaspore su jedan od ključnih stubova makroekonomske stabilnosti zemlje a Srbija je po vrednosti doznaka 11. u svetu, rekao je Jelašić i naveo da se najveći deo doznaka, i do 80 odsto, prenosi neformalnim kanalima, najčešće preko prijatelja ili vozača autobusa, dok preko banaka uglavnom idu uplate penzija. Doznake se koriste za pokrivanje osnovnih troškova i podizanje standarda primalaca i nisu uključena u štednju i ekonomski razvoj zemlje, a ne postoji ni strateški plan korišćenja tih sredstava, niti se ona planski ulažu u veće investicione projekte. Transfer novca preko banaka i dalje je skup i spor i za to ponekad treba i do pet dana, pri čemu banke u Srbiji ne pokazuju veliko interesovanje za doznake, rekao je Jelašić. On je nagovestio da će uskoro transfer novca biti moguć preko mreže mobilne telefonije i u tom slučaju bi doznaka korisniku bila dostupna nekoliko minuta nakon uplate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari