Bregu: Danas smo ukinuli granice za mobilne telefone, slede pregovori sa EU 1Bregu Foto: Beta/RCC/Armin Durgut

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je u Ohridu izjavila da je „danas veliki dan“ jer je region postao zona bez rominga, te da slede razgovori sa Evropskom unijom o smanjenju cena rominga sa zemljama Zapadnog Balkana.

„Ovo je veliki dan, mi kažemo istorijski. Od danas imate priliku da razgovarate i surfujete bez dodatnih troškova gde god da ste ili putujete u jednu od šest država Zapadnog Balkana. Uspeli smo da u regionu ukinemo prepreke, granice i troškove rominga za mobilne telefone“, rekla je Bregu danas na marginama konferencije „Zapadni Balkan: Nedostajući deo slagalice za upotpunjavanje Evrope“.

Bregu je navela i da će odmah početi pregovori sa Evropskom unijom za sniženje cena rominga izmedju Zapadnog Balkana i Unije.

Limita za poruke i pozive, kako je navela, nema, ali za korišćenje interneta limit postoji.

„Ukoliko putujete na odmor sve je besplatno, ali ne očekujte da ćete moći da koristite sve usluge na Netfliksu sa svojim 4G internetom“, izjavila je Bregu.

Roming je ukinut za pripejd i postpejd korisnike.

„Ponosna sam što je RCC koordinisao ovaj sporazum, ali to ne bi bilo moguće bez pune podrške i političke volje zapadnobalkanske šestorke i mobilnih operatera“, rekla je Bregu.

Na području Zapadnog Balkana danas se ukida naknada za roming za mobilnu telefoniju.

Ukidanje rominga deo je sporazuma u koji su uključeni Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija.

Regionalni sporazum o romingu potpisan je u aprilu 2019. godine u Beogradu na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana.

Pretvaranje Zapadnog Balkana u zonu bez rominga biće svečano obeleženo večeras koncertom na Prespanskom jezeru na kojem će nastupiti bendovi i di-džejevi iz celog regiona, u organizaciji Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i uz podršku vlade Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari