Bregu: Zapadni Balkan će izgubiti 11,6 odsto sati rada zbog pandemije 1Maljinda Bregu Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu ocenila je da iako obuzdan merama za sprečavanje širenja zaraze, uticaj pandemije na ekonomije Zapadnog Balkana bio je značajan.

„Jasno je da je kriza uticala na sve ekonomske subjekte na tržištu, na radnike, poslovne subjekte i vlade. Niko se ne oseća lagodno. Pred nama je još dug put. Ogromni troškovi višemesečne obustave ekonomskih delatnosti vremenom će biti još veći“, rekla je Bregu, navodi se u saopštenju RCC.

U svom autorskom tekstu ona je navela da je izolacija donela neizbežan skok nezaposlenosti u celom regionu.

„Prema procenama Međunarodne organizacije rada (ILO), u drugom kvartalu 2020. godine Zapadni Balkan će izgubiti 11,6 odsto sati rada zbog pandemije korona virusa. To je jednako gubitku od više od 800.000 radnih mesta i moglo bi skoro u potpunosti poništiti uspešno povećanje zaposlenosti koje je region beležio od 2012. godine“, napisala je Bregu.

Dodala je da pandemija nosi rizik i od širenja podela na već podeljenim tržištima rada.

„Oni koji mogu raditi od kuće uz pomoć aplikacija kao što su Zum (Zoom) i Vibeks (Webex) manje su ugroženi od radnika koji to ne mogu i kojima je zbog toga ili smanjena plata ili su dobili otkaz. Tu su i oni koji su morali lično biti na radnom mestu, što ih je izložilo većem riziku od infekcije“, navodi se dalje u tekstu.

Neprijavljeni radnici koji uglavnom rade na poslovima niske produktivnosti i imaju malo ili nimalo ušteđevine, koja bi im pomogla tokom krize, kako je istakla, dodatno su pogođeni merama uvedenim u ekonomijama Zapadnog Balkana.

U pogledu perspektive zaposlenja posledice će najviše osetiti žene i mladi.

„U svetu je 41 odsto odsto žena zaposleno u sektorima sa visokim rizicima od gubitka radnih mesta, a 69 odsto žena na Zapadnom Balkanu smatra pandemiju pretnjom za njihov posao ili posao člana njihove porodice. Nezaposlenost je najveća briga i za 51 odsto mladih, dok 59 odsto njih nije zadovoljno mogućnostima zaposlenja“, navela je generalna sekretarka i dodala da je Međunarodna organizacija rada procenila da je u svetu „više od jednog od šest mladih ljudi prestalo da radi tokom krize izazvane korona virusom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari