Brnabić: Algoritamski način razmišljanja od prvog razreda osnovne škole 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da će veliki značaj imati i usvojena uredba kojom se definišu kriterijumi za odobravanje boravka u Srbiji za inostrane osnivače inovativnih startapova i investitore, saopštio je njen kabinet.

Kako se navodi u saopštenju, premijerka je ocenila na sednici Saveta za informaciono preduzetništvo i inovacione tehnoligije da će Srbija na taj način nastaviti sa uvođenjem podsticaja za strane investitore i podizanjem atraktivnosti svog poslovnog okruženja u međunarodnim okvirima.

Na sednici je rečeno da implementacija informatike od prvog razreda osnovne škole uključuje oblasti digitalno društvo, bezbedno korišćenje digitalnih uređaja i algoritamski način razmišljanja.

Rečeno je i da je za ovu godinu predviđen set mera podrške nastavnicima informatike, od kojih su najvažnije stipendiranje budućnih nastavnika tokom školovanja i uključivanje predavača iz privrede u izvođenje nastave, kao i kreiranje novog master studijskog programa od nacionalnog značaja iz oblasti informacionih tehnologija programiranja, analize podataka, organizacije i umetnosti.

Predsednica vlade istakla je da je tokom poslednje dve godine prioritet vlade bio promocija podsticaja, stvaranje uslova za dobro poslovno okruženje i razvoj startap preduzetništva.

Ocenila je da će za unapređenje poslovnog okruženja i dalji razvoj ovog sektora, veliki značaj imati i usvojena uredba kojom se definišu kriterijumi za odobravanje boravka u Srbiji za inostrane osnivače inovativnih startapova i investitore.

Srbija na ovaj način, kako je objasnila, nastavlja sa uvođenjem podsticaja za strane investitore i podizanjem atraktivnosti svog poslovnog okruženja u međunarodnim okvirima.

Kao najvažnije projektne oblasti za tekuću godinu navedene su, izgradnja i osnaživanja inovacione infrastrukture, ulaganja u razvoj ljudskog kapitala i stvaranje uslova za konkurentno okruženje inovacionih i tehnoloških kompanija.

Premijerka je istakla da su u pripremi i strategija pametne specijalizacije i strategija industrijskog razvoja, čije se usvajanje uskoro očekuje, a kojima će biti nastavljeno stvaranje neophodnih uslova za razvoj privrede i poslovnog okruženja i osnaživanje inovativnog sektora.

Ona je navela da je prevashodan zadatak za ovu godinu i širenje širokopojasnog interneta koji će obuhvatiti oko 600 naselja, odnosno 90.000 domaćinstava.

Predsednica vlade najavila je da se do kraja godine planira otvaranje naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Čačku, koji će zajedno sa Beogradom i Novim Sadom, činiti najveću mrežu naučno-tehnoloških parkova u regionu.

Na sednici je istaknuto da je izvoz u IKT sektoru u prethodnoj godini bio oko dva puta veći nego u 2016. godini, kada je Savet osnovan.

Dodaje se da se očekuje da će finalni rezultati za 2019. pokazati izvoz od preko 1,4 milijarde evra.

Suficit u 2019. godini u razmeni IКT usluga je kako je navedeno, najveći suficit u razmeni bilo koje robe ili usluge iz Srbije i doprinosi rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) oko 0,6 odsto, što predstavlja 15 odsto tog ukupnog rasta.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević rekao je da je za kupovinu računara za škole širom Srbije izdvojeno 860 miliona dinara, a kako je istakao, to je prvi korak za unapređenje ove oblasti.

On je ocenio da je program informatičke pismenosti u školama podignut na najviši mogući nivo, i da je do kraja naredne godine planirano i uvođenje 10.000 novih digitalnih učionica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari