Ekonomija

Brnabić: eInspektor bitan projekat u digitalizaciji javne uprave

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović obišli su danas inspektore koji prolaze obuku u Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru za korišćenje novog informacionog sistema eInspektor.

Foto: Facebook/ Kancelarija za informacione tehnologije

Kako se navodi u saopštenju, oni su tom prilikom poručili da će sledeće godine građani dodatno osetiti korist od digitalizacije javne uprave.

Više od 800 inspektora Sanitarne, Tržišne, Inspekcije za rad i Upravnog inspektorata, počeli su u novembru mesecu sa obukama za korišćenje informacionog sistema eInspektor. Uvođenjem ovog informacionog sistema obezbediće se bolja koordinacija između inspekcija, automatizacija rada inspekcijskih službi i bolja efikasnost nadzora, standardizovaće se rad inspekcija i dostupnost podataka svim inspekcijama, što neminovno prouzrokuje efekat smanjenja troškova za privredu, dodaje se u saopštenju.

Kako se ističe, Brnabić je navela da je projekat eInspektor jedan od najbitnijih u digitalizaciji rada javne uprave, i dodala da će od 1. januara krenuti sa radom i Jedinstveni informacioni sistem lokalnih poreskih administracija, gde će građani i privreda moći putem interneta da naprave upit u stanje svih svojih poreskih obaveza i da podnesu poresku prijavu, od 8. januara kreću vaučeri i onlajn prijava sezonskih radnika u sektoru poljoprivrede,  knjiga državljanstava će konačno biti dostupna u elektronskom obliku, dok je u toku imenovanje oko 60 hiljada ulica u okviru projekta izrade adresnog registra zahvaljujući tome što je RGZ završio elaborate ulica za celu Srbiju.

Ružić rekao je da je sadašnji broj od 6.500 inspektora nedovoljan i da bi po evropskim standardima njih trebalo da bude za 25 odsto više, kao i da je ove godine obezbeđena korekcija korektivnog koeficijenta za inspektore na lokalu koji će omogućiti povećanje plata do 20 odsto.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović naveo je da će inspektori dobiti lake laptop računare, bežični internet i kvalifikovane elektronske sertifikate koji im omogućava da rade bez papira, štampača, skenera i dodatne opreme.

On je dodao i da je pokrenut Kontakt centar za javnu upravu gde će svi zaposleni u javnoj upravi moći da dobiju neophodne informacije za korišćenje četiri informaciona sistema: eZUP, Bebo, dobro došla na svet, eInspektor i Jedinstveni informacioni sistem LPA.

Jovanović je rekao da će do maja sledeće godine još 33 inspekcije početi da koriste informacioni sistem eInspektor, dok će do kraja 2019. sve inspekcije biti obuhvaćene ovim savremenim informacionim sistemom.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović dodelio je simbolično ministru Ružiću jedan komplet opreme za rad inspektora i poručio da je Kancelarija obezbedila inspektorima 400 takvih paketa.

 

Postanite član Kluba čitalaca Danas i na taj način podržite nezavisno novinarstvo.

Danas postoji sa ciljem pravovremenog i istinitog izveštavanja dostupnog svim građanima. Kupovinom Danasa, pretplatom ili članstvom u Klubu čitalaca omogućavate nam da ostanemo samostalni i potvrđujete da u Srbiji ima mesta za slobodno novinarstvo!

Više od dve decenije nismo poklekli pred trendovima opšte tabloidizacije, senzacionalizmom i komercijalizacijom sadržaja. Bili smo zabranjivani i prozivani. Ništa nije moglo da nas spreči da objektivne vesti objavljujemo svakog dana. Nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici.

Zato želimo da se oslonimo na vas, naše čitaoce.

Ukoliko želite da i ubuduće nastavimo sa radom kao i do sada i još kvalitetnije, kupite Danas i postanite deo Kluba čitalaca Danasa za 990,00 dinara mesečno!

Komentari (1)

Ostavite odgovor

* Sva polja su obavezna

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.