Brnabić: Jedna uticajna zemlja nas stavila na listu rizičnih država 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

„Srbija se ne nalazi ni na kakvoj crnoj listi, već na listi za monitoring FATF, što je svakako značajna razlika.

Ovo je posledica izveštaja koji je FATF pripremio pre više od godinu dana i koji je još tada identifikovao određene strateške nedostatke“, kaže u izjavi za Danas Ana Brnabić, predsednica Vlade, odgovarajući na optužbe lidera SDS Borisa Tadića da naša vlada krije da je Srbija stavljena na crnu listu zajedno sa Jemenom, Sirijom, Irakom, sa državama koje učestvuju u pranju novca i čije institucije to ne sprečavaju i ne sprečavaju doturanje novca terorističkim organizacijama.

Premijerka za Danas objašnjava da je Srbija u međuvremenu implementirala 35 od 40 preporuka FATF-a, a Skupština Srbije je na predlog Vlade usvojila šest sistemskih zakona protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

„Dva zakona su u primeni od 1. marta i to su: Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i Zakon o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika. Treći je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, koji će biti u primeni od 1. aprila 2018. Pored toga, tu su još tri zakona: Zakon o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela i Zakon o međunarodnim merama ograničavanja koje je Srbija usvojila sa ciljem da se spreči pranje novca i finansiranje terorizma“, napominje Brnabić i dodaje da je veoma važna činjenica da je Srbija jedina zemlja u regionu koja je procesuirala i osudila kako fizička, tako i pravna lica za krivično delo pranja novca.

Predsednica Vlade ističe da zbog svega toga, izveštaj koji je usvojen na sednici FATF-a u Parizu krajem februara, kojim je Srbija stavljena na monitoring listu, više ne odražava realnu situaciju. Brnabić tvrdi da je ovo istina i da to najbolje potvrđuje lako proverljiva činjenica, da su predstavnici Evropske Komisije na toj sednici FATF-a jasno istupili protiv usvajanja ovog izveštaja i zahtevali da se zaključi da je Srbija poslednjih meseci mnogo uradila da otkloni strateške nedostatke koji su ranije postojali. Pored EK, ovaj stav zastupala je većina zemalja, članica FATF-a, kao i Svetska banka, koja ima status posmatrača u ovoj organizaciji. Prevagnuo je, međutim, stav jedne zemlje koja je izuzetno politički uticajna u ovoj organizaciji.

„Želela bih da se još jednom zahvalim EK i svim zemljama koje su prepoznale i priznale napore Srbije da reformiše ovu oblast. Vlada Srbije je takođe usvojila Odluku o formiranju Koordinacionog tela koje vodi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i sigurna sam da će Srbija biti jedina zemlja koja će otkloniti sve tehničke smetnje i to do kraja leta. Mi nastavljamo sa reformama, jer su one važne zbog nas i naših građana. EU je naše napore već priznala kroz Strategiju proširenja za ZB koja je nedavno usvojena“, zaključuje u izjavi za Danas premijerka Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari