Brnabić na Investicionom samitu u Londonu 1Foto: Kabinet premijerke

U sedištu Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu počeo je Investicioni samit Zapadnog Balkana, saopštila je pres služba vlade Crne Gore.

Na samitu će predsednici vlada država ovog regiona predstaviti, grupi od više od stotinu ličnosti iz poslovne zajednice, investicione mogućnosti svojih država kako bi privukli direktne strane investicije u prekogranične projekte.

Premijeri Crne Gore Duško Marković, Srbije Ana Brnabić, Kosova Ramuš Haradinaj, Albanije Edi Rama i Makedonije Zoran Zaev kao i predsedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvovaće na centralnoj sesiji.

Na posebnim panel-diskusijama biće razmotrene teme saobraćajne povezanosti država Zapadnobalkanske šestorke, održivi regionalni energetski model i agenda tzv. „mekog povezivanja“.

U uvodnom delu Samita učesnicima će se obratiti predsednik EBRD Suma Čakrabarti, premijer Bugarske – države koja trenutno predsedava Evropskom unijom Bojko Borisov i u ime države domaćina ministar za za digitalizaciju, kulturu, medije i sport u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Mat Henkok.

Ovo je treći Samit koji organizuje EBRD. Prethodna dva održana su 2014. i 2016. Godine, kaže se u saopštenju pres službe vlade Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari