Brnabić: Razvoj kreće s lokala 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

“Lokalne samouprave bi trebalo da budu generatori ekonomskog razvoja, sa lokala ekonomski razvoj Srbije treba da počne”.

Ovo je danas izjavila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić na dodeli sertifikata zaposlenima u Kancelarijama za lokalni ekonomski razvoj (LER) iz 18 gradova, koji su završili obuke. Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Razvojna agencija Srbije pokrenule su projekat obučavanja kadrova u gradovima i opštinama za podršku malim i srednjim preduzećima. Prvih 22 zaposlenih u Kancelarijama za LER uspešno je prošlo obuke i testiranja, a Brnabić je istakla da je veoma važno da gradovi i opštine, koji nemaju kancelarije za LER, da ih osnuju i osnaže za profesionalni rad. Prema njenim rečima, one će doneti rezultate koji se odražavaju na ukupan razvoj zemlje. Ona je na Forumu lokalnih lidera poručila lokalnim samoupravama da za razvoj Srbije dele odgovornost sa republičkom administracijom.

Brnabić je naglasila da Vlada Srbije radi na dovođenju investitora, ali da lokalne samouprave ne treba da čekaju, jer oni neće doći u svaku, već da se fokusiraju na svoje preduzetnike i njima olakšaju poslovanje. Ona nje najavila osnivanje Nacionalne akademije za javnu upravu za obuku službenika, koja će biti i za zaposlene lokalnih kanclarija.

Predsednik UO NALED Goran Kovačević, otvarajući skup u Palati Srbija poručio je da bi privrednici trebalo da su najveći saveznici lokalnoj samoupravi. Nije nam cilj investiticija radi same sebe, već da prosečan građanin Srbije bolje živi, da ne mora da se seli iz svog mesta, rekao je on i napomenuo da je zbog toga pokrenut projekat sertifikacije opština. Da bi se taj projekat razvio neophodan je dalji razvoj Kancelarija za LER, one su te koje treba ovo da pretvore u rezultat, naveo je Kovačević. On je naveo rezultate istraživanja prema kojima 91 odsto privrednika smatra da bi bilo korisno da njihova opština bude sertifikovana, ali manje od polovine njih poznaje opštinske strukture za ekonomski razvoj, dok je samo pet odsto lokalnih privrednika učestvovalo u strateškom planiranju.

Potpredsednik UO NALED i gradonačelnik Pirota je istakao da se NALED svakodbnevno zalaže za bolji ekonomski ambijent i nova radna mesta u Srbiji, a jedan od načina je sertifikovanje opština kao povoljnih za investicije. Izvršna direktorka Razvojne agencija Srbije Tamara Juretić je rekla da je najveći izazov kad je RAS pre godinu dana osnovana bila koordinirati podršku domaćim i stranim velikim ulagačima, a s druge strane mikro, mala i srednja preduzeća. U tom delu smo najzadovoljniji, jer smo doprineli da neuporedivo veći broj korisnika bude u našim programima, za koje je država izdvojila ogromna sredstva, da vrate poverenje da se programi zaista sprovode, zaključila je ona. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari