Budžet za 2020. godinu najavljen kao razvojni 1Kragujevac Foto: KOCA SULEJMANOVIC/EPA

Sednica Skupštine grada Kragujevca na kojoj će odbornici da razmatraju predlog gradskog budžeta za narednu 2020. godinu, prema oficijelnoj najavi zakazana je za utorak, 17. decembar.

Budžet, navodi se na zvaničnom sajtu gradske uprave, projektovan je na devet milijardi i 900 miliona dinara. Predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović ocenjuje na pomenutom sajtu budžet ga kao razvojni, jer „obezbeđuje dovoljno sredstava i za izradu i za realizaciju novih projekata“.

Na osnovu pisama o namerama potencijalnih investitora, grad, prema njegovim rečima, očekuje prihod od 2,9 milijardi od prodaje imovine.

Govoreći o ulaganjima u putnu infrastrukturu koja su planirana budžetom grada Kragujevca za 2020. godinu, Petrašinović je rekao da će do kraja ove godine biti asfaltirano 55 ulica a takvim tempom će se nastaviti i naredne godine. Za ove namene opredeljeno je 450 miliona dinara, 50 miliona za izradu projekata asfaltiranja novih ulica dok je 45 miliona predviđeno za realizaciju projekta „Bubanjsko jezero“.

Za sufinansiranje boravka dece u privatnim vrtićima, tvrdi predsednik Skupštine grada, predviđeno je 250 miliona dinara više no lane, dok je za decu iz socijalno ugroženih porodica opredeljeno 12 miliona dinara za boravak u kragujevačkom odmaralištu na Kopaoniku.

– S obzirom na to da od Ministarstva zdravlja imamo obećanje da će se naredne godine ući u realizaciju projekta opšte bolnice u kome grad učestvuje sa 50 miliona dinara, budžetom su planirana i ova sredstva, kao i sredstva za izgradnju dispanzera za decu predškolskog i školskog uzrasta u okviru Kliničkog centra Kragujevac. Naredne godine planirana je adaptacija fontane u centru grada, na uglu ulica Zorana Đinđića i Kralja Petra I za koju je izdvojeno 16 miliona dinara za, a imajući u vidu da smo rešili imovinsko pravne odnose i sve što je obuhvatalo naš aranžman sa IBRD, očekujemo da će 2020. godine biti završene ulice Košutnjački vis i Dragojla Dudića, kazao je Petrašinović.

Budžetski novac predviđen je i za proširenje sistema ulične rasvete, sređivanje rasvete u Velikom parku, realizaciju Kružnog toka „Mala Vaga“ a radi bezbednosti građana budžetom je planirano 80 miliona dinara za postavljanje kamera na skoro svim autobuskim stajalištima ali i ostalim lokacijama za koje Policijska uprava Kragujevac Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije proceni da ih je iz bezbednosnih razloga potrebno pokriti video nadzorom.

Uvećana izdvajanja za kulturu

„U budžetu za 2020. godinu uvećana su izdvajanja i za kulturu. Planirano je 60 miliona dinara za adaptaciju i sanaciju Knjaževsko srpskog teatra, a nastavićemo i ulaganja u oblast sporta, jer sve što smo do sada činili u ovoj oblasti polako ali sigurno daje rezultate. Budžet za 2020. godinu u iznosu od 9, 9 milijardi dinara je razvojni i podsticajan, jer omogućava da se grade novi putevi i ulice, zbrinu sva deca u vrtićima, pomogne socijalno ugroženoj deci i realizuju novi projekti“, koji će zaključio je Petrašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari