Posle ulaska u Evropsku uniju, Bugarska je veoma zainteresovana za Slobodnu zonu Pirot i trgovinu na tom prostoru. Odbornici SO Pirot odlučili su da otkupe zemljište za izgradnju industrijskog parka u sastavu Slobodne zone u kojoj je 17 hektara zemljišta namenjeno uvozno-izvoznim firmama.

Posle ulaska u Evropsku uniju, Bugarska je veoma zainteresovana za Slobodnu zonu Pirot i trgovinu na tom prostoru. Odbornici SO Pirot odlučili su da otkupe zemljište za izgradnju industrijskog parka u sastavu Slobodne zone u kojoj je 17 hektara zemljišta namenjeno uvozno-izvoznim firmama. To praktično znači da ona preduzeća koja posluju samo na domaćem tržištu ne moraju da rade u režimu slobodne zone, oni će raditi u industrijskom parku gde će im se, kao i u zoni, ponuditi opremljeno zemljište i najpovoljniji uslovi za gradnju – kaže Dragan Kostić, direktor Slobodne zone Pirot, dodajući da su za industrijski park iz Nacionalnog investicionog plana dobili 800.000 evra.
On naglašava da je veoma važno da se otkup zemljišta obavi na regularan način i da se što pre uradi plan detaljne regulacije Industrijskog parka kao i idejni i glavni projekat saobraćajnica, kanalizacije, hidro mreže, trafo- stanice, rasvete saobraćajnica, niskonaponske i telekomunikacione trase i trase za gasovod kako bi što pre počele pripreme za građevinske radove. Prema Kostićevim rečima, u Slobodnoj zoni Pirot, jednoj od tri u Srbiji, radi nekoliko proizvodnih pogona. Reč je o pogonu fabrike Tigar gume (zajedničko ulaganje Tigra, francuskog Mišelina i Svetske banke), francuskoj firmi Novadis koja proizvodi ribolovačku opremu i pančevačkoj firmi Elisa pro koja proizvodi kućnu hemiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari