Bulatović (SSP): Stočarstvo zamire zbog nekontrolisanog uvoza lošeg mesa 1Foto: Medija centar

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dejan Bulatović ocenio je danas da je razlog za zamiranje stočarstva u Srbiji nekontrolisan uvoz mesa lošeg kvaliteta, koje je na teritoriji EU „označeno kao mesni otpad, predviđen za spaljivanje“.

On je naveo da 1. maj, Međunarodni praznik rada, zemljoradnici očekuju okasnelu setvu u „najgorim uslovima do sada“, a da su stočari suočeni sa „nikada manjim cenama za kilogram žive vage“.

Bulatović je naveo da je resorni ministar 2019. godine objavio da postoji pravilnik po kom, na primer, svinjsko meso ne može biti uveženo u Srbiju ako je prošlo više od šest meseci od klanja ili zamrzavanja.

„Pravilo, samo po sebi je mrtvo slovo na papiru i ne znači ništa potrošačima koji konzumiraju meso sumnjive ispravnosti, pogotovo znajući našu tradiciju da se o praznicima poput (1. maja) potražnja mesa drastično povećava“, kazao je Bulatović.
Kao potencijalno rešenje, Bulatović navodi strogu kontrolu količine i kvaliteta uvoznog mesa, ali i usaglašavanje i izjednačavanje pravila o uvozu sa Evropskom unijom, što bi, prema njegovim rečima, „potpuno ukinulo mogućnost konzumacije mesa kome je istekao rok“.

„Kao jednu od najvažnijih mera podsticaja domaće proizvodnje vidim plansko subvencionisanje stočara, čime bismo motivisali ljude da se vrate stočarstvu, da ostanu na selu i da se spasi ova grana poljoprivrede, presudno važna za našu zemlju“, naveo je potpredsednik SSP.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Bulatović (SSP): Stočarstvo zamire zbog nekontrolisanog uvoza lošeg mesa”

  1. Stocarstvo zamire sto se unistavaju mali i srednji poljoprivredni proizvodjaci,koji du nekad bili glavni snendevaci,mesa i mleka.

  2. Kada svi uvoznici pokvarenog mesa naprave svoje hotele od takve zarade mozda se situacija i poprav a dotle ko pretekne pricace .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.