Čadež: Medijacija je brži način za rešavanje privrednih sporova 1

Medijacija je jeftiniji, brži i bolji način da se rešavaju sporovi u privredi, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, posle potpisivanja sa Privrednim apelacionim sudom Sporazuma o saradnji na unapređenju primene medijacije u privredi.

On je najavio da će se prvo raditi na informisanju privrednika o mogućnostim i prednostima primene medijacije u privredi, a zatim će u Privdenom sudu u Beogradu biti otvoreni infopultovi na kojima će zainteresovani moći da se obaveste o postupku medijacije kao i listama medijatora Privredne komore Srbije.

Prema njegovim rečima, medijacija se ne uvodi samo zbog obaveza iz pregoravačkog poglavlja 23 i direktive Evropske unije, već pre svega zato što je to interes privrede, države i građana.

Čadež je naveo da u zemljama u kojima se primenjuje medijacija u privrednim sporovima, čak u 90 odsto slučajeva donosi zadovoljavajuća rešenja.

Kao pozitivan primer naveo je Italiju gde se tokom godine kroz obaveznu medijaciju, pre odlaska na sud, rešilo više od 90.000 predmeta, prosečne vrednosti oko 120.000 evra.

On objašnjava da su ti postupci trajali u proseku 56 dana, više od polovine je uspešno završeno, a procenjena ušteda za privredu bila je 123 miliona evra.

Ministarka pravde Nela Kuburović je naglasila da ima registrovanih 700 medijatora i to je profesija koja izaziva sve više pažnje.

Ona je iznela podatke da je tokom 2017.godine bilo 619 sporova koji su rešeni putem medijacije, što je tri puta više nego 2016.godine, ali to nije zadovoljavajući broj.

„Direktiva EU o primeni medijacije govori da bi trebalo da se uspostavi balans između medijacije i sudskog načina rešavanja sporova“, rekla je Kuburović i dodala da u Srbiji ima godišnje oko 25.000 parničnih predmeta samo u privrednim sporovima.

Prema njenim rečima, putem medijacije mogu se u kratkom periodu rešiti sporovi, koji bi inače mogli trajati i deceniju i koštati milione dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari