Čajetini odobrena nova faza gradnje zlatiborske gondole 1Kabina buduće gondole (arhivska fotografija)Foto: Nenad Kovačević

Ministarstvo građevinarstva je izdalo opštini Čajetina dozvolu za izgradnju nove faze panoramske žičare – gondole na Zlatiboru, čime je rešen problem koji je usporavao realizaciju tog projekta vrednog 13 miliona evra.

Gradnja gondole, duge skoro devet kilometara i koja bi trebalo da spoji centar Zlatibora sa vrhom Tornika i da ima međustanicu kod Ribničkog jezera, odvija se u pet faza, a novac je obezbeđen iz opštinskog budžeta i kredita.

Nakon dugotrajnog sporenja te opozicione opštine, koja sama finansira ceo projekat, i predstavnika državnih organa, pa i međusobnih političkih sukoba, Ministarstvo je, u julu 2017. godine, izdalo prvu dozvolu za radove i to na krajnjoj stanici – na vrhu Tronika, a potom je, u februaru ove godine, odobrilo gradnju na njenoj početnoj stanici na Obudojevici. Nova dozvola za treću fazu, kako je za Danas rekla Bojana Božanić, direktorka čajetinskog JP „Gold gondola Zlatibor“, omogućiće gradnju od početne stanice do međustanice u blizini jezera Ribnica.

Ona je istakla da je „opština rešila imovinsko pravne odnose na kompletnoj trasi, ali da su „administrativne procedure u Službi za katastar nepokretnosti o upisu prava ulaska u posed značajno usporile izdavanje nove dozvole za gradnju“.

Ipak, kako je ocenila, „Ministarstvo građevinarstva je, nakon početnog nepoverenja, pružilo značajnu podršku u pripremi dokumentacije i rešavanju pojedinih problema, a uspostavljena je i bolja saradnja sa stručnim službama u Ministarstvu“.

Prema planovima čajetinske opštine gondola je već trebalo da bude završena, ali njen radovi kasne zbog zamršenih birokratskih procedura. Bojana Božanić je, ranije za Danas, najavljivala da bi kompletni građevinski radovi trebalo bi da budu završeni do kraja ove godine i da se očekuje da će gondola naredne godine početi da prevozi prve putnike. N. Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari