CarGo: Mihajlović daje paušalne ocene, na udaru vozila za prevoz osoba sa invaliditetom 1Foto: Beta/Dušan Leonovski

Predsednik Udruženja CarGo Aleksandar Vučić ocenio je kao „paušalne“ optužbe ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović navodeći da se stavila otvoreno na stranu taksista koji danima protestuju blokirajući ulice Beograda.

„Ona pokušava da zaštiti svoju poziciju koju je kompromitovala jer je sa takstistima donela takav zakon koji u bitnoj meri ograničava sve druge aktere na tržištu“, rekao je Vučić u obraćanju novinarima ispred zgrade Vlade, povodom zahteva taksista, kako je naveo, da im se oduzmu vozila prilagodjena prevozu osoba sa invaliditetom.

Komentarišući današnju izjavu Mihajlović koja je CarGo izjednačila sa „divljim taksistima“, Vučić je rekao da je to udruženje sve osim taksija, jer pruža druge usluge.

On je uputio pitanje Mihajlović da li se „srami pokušaja da se oduzmu“ vozila prilagodjena osobama s invaliditetom, napominjući da se njima duguje mnogo više brige i pažnje države.

„U nama radi srpski inat i nećemo odsutati od borbe, još više ćemo pomagati osobe sa invaliditetom“, rekao je Vučić, navodeći da uskoro počnje sa radom CarGo humanitarna fondacija.

Prema njegovim rečima, sada su u upotrebi pet posebnih kombija a naručeno je još pet, takođe po najvišim standardima iz Švedske.

On je rekao da se hiljadu osoba sa invalidetom ili članova njihovih porodica javilo da dodje pred Vladu i da zajedno protestvuju, ali su im rekli da nije potrebno.

Ispred zgrade Vlade novinarima su se obratili i članovi udruženja obolelih od teških bolesti apelujući na državu da ne dozvoli ukidanje ovog vida prevoza koji je „korak ka osamostaljivanju“ i olakšava im život.

Predstavnica Udruženja obolelih od spiralne mišićne atrofije Iva Ignjatović je rekla da se pokušajem da se zabrane posebni kombiji udružena CarGo njoj oduzima mogućnost da besplato ode i vrati se iz bolnice gde prima terapiju, kao i uopšte pravo na dostojastveno kretanje po gradu.

Ona je poručila taksistima koji traže oduzimanje vozila, jer imaju natpis CarGo, da time napadaju na najugroženije, njihovu borbu za život.

„Zašto se nisu setlli da uvedu ovakva vozila prvi, još imaju priliku da to uradi“, poručila je Ignjatović takstima koji traže ukidanje ovih posebnih kombija CarGo.

Predstavnik osoba sa invaliditetom Nemanja Filipović zahvalio je udruženju CarGo što im je omogućio novi korak ka njihovom osamostaljenju i apelovao na vlast da obrati više pažnje na njih jer i oni mogu da budu jako korisni za društvo.

„CarGo je vrsta tehničke usluge koja nas podupire da se što više da se osamostalimo, jako mi je drago da su došli u Srbiju i nadam se da će država prepoznati da su nam trebaju. Kao što i drugi imaju potrebu, izmedju ostalog, da odu u grad i opuste se imamo i mi, znači za jedan potpuno normalan život“, rekao je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari