Carinski sukob SAD, EU i Kine zaobilazi Hestil 1Foto: EPA-EFE/ LINFENG

Mere koje je uvela Evropska unija kako bi zaštita svoje tržište od prekomernog uvoza čelika namenjenog Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je ta zemlja uvela carine na čelik i aluminijum iz većeg broja zemalja ne bi trebalo da ugroze izvoz kompanije Hestil Srbija, smatra stručna javnost u Srbiji.

Nadležni u Evropskoj uniji se naime pribojavaju da bi nakon odluke SAD da uvede carine na čelik i aluminijum za veći broj zemalja sveta, ta roba sada mogla da preplavi Evropu i ugrozi domaću industriju zemlja članica.

Uz komentar da je pristup Donalda Trampa po ovom pitanju veoma čudan i nerezonski LJubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za Danas da ne očekuje da će se to, bar u prvoj fazi, odraziti na izvoz Hestila u Evropsku uniju.

– Srbija je zemlja koja se nalazi u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Hestil je preduzeće registrovano u Srbiji i u obavezi da na evropsko tržište izvozi samo robu proizvedenu u našoj zemlji. Samim tim EU zna da nije reč o robi iz Kine ili iz izvoza namenjenog SAD koji je sada zaustavljen zbog carinskog rata, već o proizvodima iz smederevske železare. Kada se uzme u obzir sve navedeno ne vidim nijedan razlog da se Hestil Srbija suoči sa bilo kakvim carinama na tržištu Evropske unije – navodi naš sagovornik.

On dodaje da bi do njih moglo da dođe samo u slučaju da Tramp zatraži od Evropske unije da uvede sankcije na čelik koje proizvode kompanije u kineskom vlasništvu a Brisel ga posluša.

– Tramp je prilično kontradiktoran i ne bi čudilo da uskoro izjavi nešto sasvim suprotno od onog što je primera radi tvrdio danas. Stoga nije nemoguće i da dođe na ideju da vrši pritisak na EU da uvede carine za robu kineskih kompanija jer je između ostalih SAD u trgovinskom ratu i sa Kinom. Inače, Tramp je vrlo neracionalno ušao u trgovinski rat istovremeno i sa Kinom i sa EU i sa Rusijom. Ako misli da na taj način štiti interese američke industrije grdno greši jer i druga strana uvek može da uvede kontramere na račun interesa kompanija izvoznica iz SAD – objašnjava Savić.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović takođe smatra da za smederevsku železaru ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema kada je reč o izvozu čelika na tržište Evropske unije sem ako ne dođe do nepredviđenih okolnosti.

– Po svemu sudeći sa carinama će se suočiti one kompanije koje do sad nisu bile prisutne na tržištu Evropske unije kao i one koje jesu ali su znatno povećale svoj izvoz u zemlje EU. To faktički znači da je, ako neka kompanija naglo poveća izvoz čelika u EU, reč o proizvodima namenjenim tržištu SAD koji su zbog sankcija preliveni na Stari kontinent. U tim slučajevima bi te kompanije plaćale carine, ali ne i one kod kojih bi sve funkcionisalo kao i dosad. Za Hestil problem može da predstavlja činjenica da je smederevska železara otkako je ta kineska kompanija preuzela fabriku povećala proizvodnju što bi od strane EU moglo da bude pogrešno protumačeno kao dopremanje kineske robe preusmerene sa američkog tržišta – ističe Pavlović.

Inače, američka administracija je ove godine uvela carine na čelik i aluminijum iz više zemalja, uključujući i 28 članica Evropske unije. Komesarka Evropske unije za trgovinu Sesilija Malmstrom rekla je da EU „nema drugog izbora osim da uvede privremene mere obezbeđenja da bi zaštitila domaću industriju od naglog povećanja uvoza“. Evropska unija će naime, uvesti carine od 25 odsto na 23 kategorije proizvoda ako uvoz premaši trogodišnji prosek.

Hestil je drugi izvoznik u Srbiji sa ostvarenim rezultatom od 280,1 miliona evra. Najveći broj svojih proizvoda Hestil plasira na strano tržište, više od 90 odsto, ali je kineskim vlasnicima cilj da u narednom periodu povećaju plasman svoje robe i u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari