"Čengriz holding" zainteresovan za RTB Bor 1 Foto: Lj. Aleksić

Vlasnik kompanije „Čengiz holding“ Mehmet Čengiz, vlasnik i prvi od četvorice braće Čengiz, koji su osnovali i vode istoimeni konglomerat u Turskoj, posetio je sa braćom i saradnicima RTB Bor i izrazio spremnost da se nadmeće na tenderu za izbor strateškog partnera.

Rudarstvo je specifična industrija i smatram da, čak i da neka zemlja ima novac da podstiče tu granu, to nije njen posao, već posao za privatni sektor, istakao je Čengiz u razgovoru sa generalnim direktorom RTB Bor Blagojem Spaskovskim, saopšteno je iz RTB. Ovo je njihova druga poseta Basenu u poslednjih mesec dana. U razgovoru sa menadžmentom borske kompanije istaknuto je daje RTB Bor i nadmetanje na tenderu predmet interesovanja turske kompanije prvenstveno radi širenja poslovanja njihovog ogranka koji pokriva rudarsku industriju.

„Čengiz holding“ uključen je u izgradnju brojnih infrastrukturnih projekata u Turskoj. Gradi autoputeve, mostove,  tunele, brane, železnice, metroe, cevovode, elektrane, aerodrome, rudarske i industrijske objekte. U maju 2013. godine „Ćengiz holdnig“ potpisao je ugovor vredan 22 milijarde evra za izgradnju trećeg međunarodnog aerodroma u Istanbulu. U njihovom vlasništvu je i topionica u Samsunu, jedino metalurško postrojenje u Turskoj, ali i podzemni rudnik bakra „Kjurej“. Pored bakra i aluminijuma, kako se čulo nasastanku, ova turska kompanija bavi se i proizvodnjom kobalta, volframa, cinka, antimona i fosfata. Kompaniju u vlasništvu Mehmeta Čengiza čine 35 preduzeća koja imaju godišnji prihod veći od pet milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari