Centralne nabavke izgubile svrhu 1Foto: Stefana Savić

Osnovna tema okruglog stola koji je početkom nedelje održan u Beogradu, bile su centralne javne nabavke i njihova uloga na tržištu farmaceutskih proizvoda, a učesnici su predstavili različite modele nabavki lekova, njihovim efektima, rezulatima i posledicama.

Analizirana je praksa zemalja u Evropskoj uniji, poput Poljske, Hrvatske i Bugarske, kao i zakonska regulativa i njeno tumačenje. Jedan od zaključaka skupa je da relevantni podaci pokazuju kako je sprovođenje centralnih javnih nabavki, prema modelu koji se primenjuje u Srbiji, izgubilo svoju svrsishodnost. Naime, taj model, saglasni su učesnici okruglog stola, generiše nejednake uslove poslovanja, rast dugovanja i urušavanje državnih apoteka, njegovom primenom otežano jesnabdevanje ruralnih područja sa lekovima a sistem podstiče koncentraciju i uticaj kapitala, kao i gašenje apoteka čiji su vlasnici farmaceuti.

– Neophodno je uspostaviti model nabavke lekova jednak za sve učesnike na tržištu, uz očuvanje principa ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti u cilju racionalnog korišćenja javnih sredstava. Potrebno je hitno povećanje marže ili uvođenje usluge za izdavanje lekova na recept koja je najmanja u Evropi. Takođe, tražimo i hitno utvrđivanje mreže apoteka i Zakona o apotekarskoj delatnosti, kako bi se obezbedili jednaki uslovi poslovanja za sve učesnike na tržištu – navodi se u zaključcima okruglog stola.

Debatu o javnim nabavkama u apotekarskoj delatnosti organizovala je Farmaceutska komora Srbije u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske i uz stručnu podršku Saveza farmaceutskih udruženja Srbije i Saveza privatnih apotekara Srbije kao i predstavnika ministarstava zdravlja i finansija i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari