CINS: Ziđin kaznio radnicu zbog navodnog ugrožavanja drugih korona virusom 1Foto: Lj. Aleksić/RTB Bor

Kineska kompanija „Ziđin“ u Boru suspendovala je radnicu Kristinu Petkovski tvrdeći da nije poštovala mere za suzbijanje korona virusa čime je ugrozila zdravlje zaposlenih, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Navodi se da su Petkovski iz kompanije zapretili otkazom ukoliko se neko iz firme zbog nje zarazi, iako ona nije zaražena, a 25 njinih kolega poslato je u samoizolaciju suprotno savetima epidemiologa.

Petkovski tri meseca neće ići na posao i za to vreme će primati trećinu plate, a zbog toga je kažnjeno još 12 zaposlenih na Odeljenju gde Petkovski radi, kao i četiri rukovodioca celog ogranka TIR.

U odluci kompanije piše da su svi prekršili propisane mere: njene kolege jer nisu prijavile šta se dogadja iako su znale, zbog čega im je jedna plata umanjena za 20 odsto osnovne zarade, a rukovodioci zato što nisu pratili zdravstveno stanje zaposlenih i njihovih članova porodice, zbog čega im je plata umanjena za isti iznos tri meseca. Rukovodilac Odeljenja je razrešen sa funkcije.

Petkovski je navodno odgovorna jer nije odmah prijavila da je došlo do promene zdravstvenog stanja člana njene porodice, te nije samoinicijativno otišla u kućnu izolaciju, piše u odluci kompanije od 7. aprila u koju je CINS imao uvid.

Opširnije na sajtu CINS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari