Činom oduzimanja dozvole za rad Agrobanci, članovima njenog izvršnog i upravnog odbora, razrešenim uvođenjem prinudne uprave 29. decembra 2011. godine, uvedena je trajna zabrana budućeg učešća u izvršnom ili upravnom odboru bilo koje banke u Srbiji. Ovako je odgovorila Narodna banka Srbije na sledeće pitanje Danasa: S obzirom da će gubitak Agrobanke, nastao nesavesnim poslovanjem biti pokriven na teret poreskih obveznika, da li je NBS pokrenula bilo kakav postupak za utvrđivanje disciplinske, materijalne ili krivične odgovornosti?

Isto pitanje Danas je uputio Vladi i Ministarstvu finansija Srbije od kojih nije dobio nikakav odgovor.

Narodna banka Srbije u svom odgovoru naglašava da je „blagovremeno obavestila nadležne organe o nalazima neposredne kontrole poslovanja banke“, ali ne navodi o kojim se nadležnim organima radi.

Prema dokumentu objavljenom 15. novembra 2011. godine, članovi Upravnog odbora Agrobanke bili su: Rajko Latinović (predsednik), Aleksandar Ilić (zamenik), Vera Mihatovič iz Ljubljane, dr Danilo Šuković, profesor dr Mirko Vasiljević, Goran Mrdaković i Srđan Mihajlović. Prema istom dokumentu, predsednik Izvršnog odbora bio je Dušan Antonić, a njegov zamenik Slavoljub Korićanac. Prema dokumentu objavljenom u avgustu 2011. godine, članovi Izvršnog odbora Agrobanke bili su i : Branislav Pešić, Bojan Zarić i Bojan Simonović.

U odgovoru Danasu, Narodna banka Srbije ukazuje da „akcionari mogu zatražiti preispitivanje odgovornosti nekadašnjeg Izvršnog i Upravnog odbora banke i zatražiti odštetu od njih, budući da su imali ključnu ulogu u upravljanju bankom i nadzoru nad svim aspektima njenog poslovanja“. NBS podvlači da se „posebno mogu preispitati bonusi i naknade ovih članova u periodu u kojem su generisani gubici koji nisu na transparentan način i kroz objektivne izveštaje saopštavani samim akcionarima, javnosti i regulatornim telima“.

Kako je Danas ranije pisao, plate i naknade za pet članova Izvršnog odbora koštale su Agrobanku 2010. godine 95,6 miliona dinara bruto ili u proseku mesečno 1,5 miliona dinara po jednom članu.

Narodna banka smatra za potrebno da podseti akcionare Agrobanke da „moraju biti svesni da su preuzeli rizike ovlašćujući organe banke da zastupaju njihove interese u upravljanju poslovanjem banke“ , da su „problemi u poslovanju i funkcionisanju banke prvenstveno odraz slabosti ili nemoći postojećih akcionara“ i da je zato logično da se „akcionarskim kapitalom garantuje za gubitke akcionarskog društva“. Ovim odgovorom NBS nije precizirala ulogu poreskih obveznika u pokriću nastalih gubitaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari