Da li će Tenis ponovo izgubiti zemlju u Banatu? 1Foto: Miroslava Pudar

Pred Upravnim sudom u Novom Sadu u toku je novi spor oko dodele državnog poljoprivrednog zemljišta nemačkom klaničaru Tenisu, koji je prošle godine pokrenuo Savez udruženja poljoprivrednika Banata.

I dok u matičnoj zemlji ovog privrednika, Nemačkoj, traju prozivke o povezanosti Zigmar Gabrijela, bivšeg vicekancelara i šefa Socijaldemokrata, da je pomagao proizvođaču mesa „Tenisu“ da ostvari investicije u Srbiji, dotle u Srbiji još uvek nema pomaka u najavljivanom milionskom projektu.

– Mi smo u prethodne dve godine dobili sporove protiv Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu zbog dodele zemlje takozvanim investitorima. Početkom prošle godine je Upravni sud vratio odluku o dodeli zemlje Tenisu na području Zrenjanina na ponovno odlučivanje. Pokrajinski sekretarijat je tu zemlju opet dao Tenisu a mi smo onda drugi put pokrenuli upravni spor. Koliko sam shvatio, sud može dva puta da vraća odluku na ponovno razmatranje, nakon čega nalaže da se odluka promeni – objašnjava poljoprivrednik Slavko Vukov iz Zrenjanina.

Iako je još 2017. godine planirano da „Tenis“ dobije 5.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Kikindi, Zrenjaninu, Sečnju, Vršcu i Plandištu, investicija je i dalje na „dugom štapu“ pa se zemlja izdaje u zakup. Samo u Zrenjaninu za nemačkog klaničara odvojeno je 2.400 hektara najboljih njiva.

– Koliko znam ta zemlja se svake godine daje u zakup na godinu dana, a zakupljuje se po visokim cenama koje običan ratar ne može da plati. Mi od spora ne odustajemo, državno poljoprivredno zemljište treba da bude dostupno srpskim poljoprivrednicima na licitacijama – kaže Slavko Vukov.

Upravni sud u Novom Sadu presudio je da je odluka o dodeli zemljišta Tenisu na 30 godina bila suprotna zakonu, odnosno da nisu poštovani kriterijumi konkursa za dodelu zemljišta u zakup na 30 godina.

Kako je navedeno, sud je uvažio kritike Saveza udruženja poljoprivrednika Banata da firma „Tenis Invest“ d.o.o. nema prepoznatljivost na tržištu, reference i kapacitete za realizaciju ovakvih investicionih projekata, kao i da joj je sedište van teritorije jedinica lokalne samouprave u kojoj se zemljište dodeljuje.

Transport do Kine

Zigmar Gabrijel, bivši nemački vicekancelar, prema pisanju Špigela koje je preneo DW na srpskom našao se na meti kritika zbog honorarne saradnje sa „Tenisom“ i veza sa Klemensom Tenisom. Kako navode, saznalo se da je „Zigmar Gabrijel najmanje između marta i maja ove godine zvanično bio angažovan u ‘Tenisu’ na pitanjima trgovine. Za to je dobijao honorar od 10.000 evra mesečno, te dodatne četvorocifrene honorare za svaki dan na službenom putu.“ Politički magazin „Panorama“ nemačkog javnog servisa, preneo je da je „Gabrijel bio zadužen da ispita mogućnosti bržeg transporta mesa do Kine šinskim putem, kao i da pregovara sa kineskim Ministarstvom poljoprivrede zbog jednog slučaja izbijanja afričke svinjske kuge“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari