Dalji štrajk u Zastavi oružju sve neizvesniji 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Nakon obustavljanja štrajka, situacija u Zastavi oružju danas je bila relativno mirna. Uprkos prošlonedeljnim celodnevnim obustavama rada, oružarima ovoga puta nijedan zahtev nije ispunjen.

Poslovodstvo koje je očito svesno da okončanjem štrajka nezadovoljstvo zaposlenih nije nestalo, spremno je da štrajkačima ponudi da izgubljenu proizvodnju nadoknade prekovremenim radom i radnim subotama, koje će im biti plaćene. Direktor Zastave oružja Milojko Brzaković krajem minule sedmice najavio je da štrajkačima neće biti plaćeni dani u kojima su totalno obustavljali rad.

Čelnici Sindikata kažu da je komunikacija sa poslovodstvom „ravna nuli“, te da ponudu o plaćenom prekovremenom radu nisu dobili. Ukoliko je dobiju, spremni su da razgovaraju i da „vide o čemu se, zapravo, radi“. Direktor Zastave oružja Milojko Brzaković, međutim, kaže da će ova ponuda zaposlenima biti predstavljena direktno, a ne posredstvom sindikata.

Radnici Zastave oružja koji su od srede, 23. maja štrajkovali, prekjuče su odlučili da se vrate na radna mesta. Sindikat je, istovremeno, odlučio da pozove radnike da sutra krenu za Beograd, te da u prestonici organizuju protest ispred Vlade Srbije i Ministarstva odbrane kojima su još zimus prosledili zahteve vezane za izuzimanje Zastave oružja iz privatizacije i za izuzeće oružara iz uredbe o smanjenju plata.

Da li će protest oružara ispred Vlade biti organizovan, znaće se sutra. U Sindikatu kažu da je protest u Zastavi prekinut jer je u ponedeljak manji broj radnika u odnosu na prošlu nedelju obustavio rad. Istovremeno, tvrde sindikalci, prekidom protesta sprečeni su i verovatni sukobi među radnicima koji štrajkuju i onih koji su odustali od obustave rada.

Direktor Brzaković pak smatra da je štrajk prekinut, jer su radnici napokon shvatili da sindikat „ne zna šta hoće“ i da su protesti bili motivisani ponajviše „ličnim interesima pojedinaca iz sindikalnog rukovodstva“. Z. Radovanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari