Delta holding (ne)poželjan na skupovima PKS 1Foto: Miroslav Dragojević

Iako je u proteklih nekoliko meseci Privredna komora Srbije organizovala više susreta između domaćih i firmi iz regiona, upadljivo je da na tim skupovima nije bilo predstavnika Delta holdinga.

Tako je poslovni forum održan pre nekoliko dana u Nišu sa bugarskim privrednicima, koji je okupio 90 srpskih firmi, protekao bez predstavnika Delte, kao i u januaru kada je održan skup sa oko 200 predstavnika slovenačkih i srpskih preduzeća, a prisustvo je izostalo i kada je u februaru, u okviru posete predsednika Aleksandra Vučića Zagrebu, PKS organizovala skup sa predstavnicima tridesetak velikih hrvatskih i srpskih preduzeća.

U Delti podsećaju da su upravo to zemlje u kojima Holding ima značajne investicije, zbog čega je kompanija zainteresovana i za kontakte sa njihovim preduzećima. Primera radi, u Sloveniji je uloženo 50 miliona evra u izgradnju hotela Interkontinental, u Bugarskoj je u toku izgradnja šoping mola vredna 120 miliona evra, što je inače, jedna od najvećih srpskih investicija van granica zemlje, gradi se i u Republici Srpskoj, takođe šoping mol od 75 miliona, dok je još u planovima i pregovorima izgradnja hotela Interkontinentala u Hrvatskoj za koji će biti izdvojeno 55 miliona evra.

U Privrednoj komori Srbije, tvrde za Danas da preko svojih resornih udruženja, redovno pozivaju sve kompanije, svoje članice na događaje koje organizuje ili čiju organizaciju podržava.

– Primera radi, za poslednji, ove nedelje održan forum Srbija – Bugarska u Nišu, iako su u fokusu bila mala i srednja preduzeća, matična udruženja pozvala su i kompanije članice PKS iz sastava Delta holding sistema. Recimo, Udruženje za trgovinu uputilo je poziv kompanijama Delta DMD, Delta Auto Moto, Delta Agrar i Delta Real Estate – kažu u PKS.

Dodaju da se uz pojedinačne pozive resornih udruženja, pozivna pisma, agende i prijavni formulari za učešće na poslovnim forumima, sajmovima, danima dobavljača, bilateralnim susretima i drugim skupovima, blagovremeno objavljuju na portalu Privredne komore Srbije i dostupni su i vidljivi svim privrednim subjektima i široj javnosti. Objašnjavaju da se za skupove sa poznatom dugoročnom dinamikom, najave sa kompletom priloga za prijavljivanje privrednika, objavljuju najkasnije dve nedelje pre događaja, a obično mesec dana uoči skupa.

U vrhu Delta holdinga, međutim, za Danas tvrde da su redovno pozivani na skupove koje u Srbiji organizuju američka ili italijanska privredna komora, Asocijacija menadžera ili ambasade drugih zemalja, poput jučerašnjeg susreta sa belgijskim privrednicima, ali tvrde da pozivi od domaće komore za velike skupove sa privrednicima drugih zemalja – ne stižu. Kažu i da ne znaju zbog čega se to dešava.

– Smatramo da nismo mi adresa koja treba da kaže zašto najvećeg domaćeg investitora nema na ovako značajnim međunarodnim skupovima privrednika. Na to pitanje odgovor treba da pruži organizator, a to je Privredna komora Srbije – kaže za naš list sagovornik iz Delte.

PKS: Delta učestvuje u radu Komore

– Kompanije koje posluju u sastavu Delta holding sistema uključene su u rad udruženja i grupacija PKS, među kojima su Udruženje za trgovinu, Udruženje za turizam, udruženja za biljnu, stočarsku proizvodnju, saobraćaj, građevinarstvo… Predstavnici kompanija Delta holdinga, na poziv PKS, aktivno učestvuju u radu organa i tela komore, na sastancima i sednicama na kojima se iznose predlozi i inicijative privrede za unapređenje poslovnog ambijenta – ističu u Privrednoj komori Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari