Demonstranti: Vučića bi trebalo da bude sramota 1Foto: Danas

Predstavnik Organizacionog odbora bivših radnika propalih društvenih preduzeća u Nišu Žarko Đorđević najavio je da će sutra u Beogradu biti održan sastanak predstavnika Vlade i delegacije ovih radnika na kojem bi „trebalo da se daju konačni odgovori o vremenu i načinu isplate njihovih zaostalih zarada“.

Protest bivših radnika, održan danas ispred Gradske kuće, na kojem je Đorđevićnajavio sastanak, obeležili su zvižduci aktuelnoj vlasti, a posebno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, zbog njegovih prekjučerašnjih izjava vezanih za Niš i njegove građane. U njihovim protestima, koji se inače organizuju već deset godina svakog petka, sa zahtevom da im se isplate zaostale zarade, odnedavno učestvuju i ratni vojni rezervisti iz rata na Kosovu 1999. godine, koji traže isplatu ratnih dnevnica.

– Aleksandra Vučića bi trebalo da bude sramota kritika koje je uputio radnicima propalih društvenih firmi iz Niša koji traže svoje zaostale i zarađene plate, građanima koji ne daju da njihov aerodrom na silu bude „poklonjen“ državi, gradu Nišu… On bi trebalo da bude svestan da mu budžet nije ostavio tata, već da ga pune svi građani, pa i oni iz Niša, kazao je Dejan Milošević, predsednik Udruženja Toplički gvozdeni puk.

On je posebno kritikovao Vučićevu izjavu da su „radnicima propalih društvenih preduzeća u Nišu ostali dužni dosovski lopovi“, podsetivši da su Vučić i njegovi saradnici bili na vlasti i tokom devedesetih, kada su ta preduzeća propadala, a radnici ostajali bez radnih mesta i zarađenih plata. Takođe, Vučić je bio ministar u Vladi za vreme rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine, kada je nastao dug za ratne dnevnice vojnih rezervista.

– Srbija nije ni „dosovska“ ni „naprednjačka“, već je država građana. Uostalom, njegovi naprednjaci su na vlasti u poslednjih šest godina, i da li su rešili probleme ovih radnika ili ratnih veterana? Nisu, ali su zato zaposlili 200 hiljada svojih stranačkih kadrova u državnoj upravi i javnim preduzećima na svim nivoima, za čije plate i troškove iz budžeta ode dve milijarde dinara. A za ove gladne radnike i veterane, kaže on, nema para- kazao je Milošević, dodajući da su „Vučić ne razume gladne ljude, jer nikada nije bio gladan“.

Profesorka Ekonomskog fakulteta Tamara Milenković Kerković je kazala da univerzotetski radnici i studenti podržavaju ovaj protest. Ona je rekla da je „Niš- grad mučenik“, koji je zahvaljujući vlastima ostao bez EI, MIN, slobodnih medija, a sada će i bez aerodroma.

– Ali, Niš je i grad- heroj. Ovde žive slobodni građani koji su umeli, a i sada umeju da kažu da su neke stvari „došle do kraja“ i da to tako ne može. A glas naroda je glas boga- kazala je ona.

Na protestu, kojem je prisustvovalo oko dvesta ljudi, saopšteno je da ga podržavaju i Policijski sindikat Srbije i Vojni sindikat. Okupljeni su između ostalog skandirali „Lopovi“ i „Ubice“. Sledeće protesno okupljanje zakazano je za petak 13. april, a deo demonstranata je najavio da će ispred Gradske kuće postaviti šatore, pošto je, kako su kazali, sasvim jasno da „nema političke volje da država isplati ono što duguje svojim građanima“.

Okupljeni radnici su i juče podsetili da su još oktobra 2016. godine, kada je Vlada Srbije radno boravila u Nišu, od tadašnjeg premijera Vučića i ministra privrede Gorana Kneževića dobili obećanje da će im do kraja te godine biti isplaćene zaostale zarade, za šta u budžetu „ima para“, a da će nešto kasnije to biti učinjeno i u svim ostalim gradovima. Od tada isplata nije počela, a Vučić je nekoliko meseci kasnije kazao da para za njih- nema, te da će im biti isplaćeno ono što su davno zaradili „u skladu sa mogućnostima“.

Duguju se plate za devet hiljada radnika

Niški Centar za socijalni rad je u to vreme evidentirao više od devet hiljada bivših radnika društvenih preduzeća koja su nakon neuspešnih privatizacija i restruktuiranja otišla u stečaj. Radili su u 60.tak takvih preduzeća, među kojima su i ona najpoznatija- EI, MIN, Jastrebac, Niteks, Građevinar i druga. Na ime zaostalih zarada, prema preliminarnim projekcijama, duguje IM SE oko 4,5 milijardi dinara, ukoliko im se budu isplaćivali minimalci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari