Detaljno o cenama rominga od 1. jula: Paketi u Grčkoj ne važe 1Foto: Pixabay/JESHOOTS-com

Roming u Grčkoj od 1. jula će definitivno biti jeftiniji za sve korisnike sva tri mobilna operatora u Srbiji, ali će se svi troškovi plaćati nevezano za pakete koje građani koriste u našoj zemlji. Mobilni internet je i dalje skup, piše N1.

Građani Srbije, koji letuju u Grčkoj, ne mogu da koriste ni minut za razgovore, niti megabajt interneta iz svojih paketa. Tačnije – sve što potroše u Grčkoj obračunavaće im se mimo paketa koji koriste kod svog operatora u Srbiji.

Cene kod sva tri operatora su niže nego što su bile za roming, ali je i dalje korišćenje interneta na ovaj način izuzetno skupo, navodi N1.

Tako jedan megabajt u romingu košta od dinar kod Telenora i Telekoma do 90 dinara kod A1 (nekadašnji Vip).

To znači da cena jednog gigabajta prenosa podataka u Grčkoj može da košta od 1.024 dinara do čak 92.160 dinara. U tom slučaju je svakako isplativije uzeti poseban dodatak za korišćenje interneta u inostranstvu. Kod Telenora, na primer, ovakav dodatak za 1 GB interneta koji može da se koristi sedam dana košta 699 dinara.

Čini se, međutim, da su cene za sada snizili samo srpski operatori, dok se na grčke – još čeka.

„Kako bi cene u romingu u Grčkoj bile kao u nacionalnom saobraćaju očekujemo da i grčki operatori izađu sa nižim veleprodajnim tarifama za usluge koje pružaju. Međutim, zahvaljujući srpskim operatorima već sada su cene rominga za na naše građane značajano snižene, i to od 50 do 90 odsto za dolazne i odlazne pozive, od 48 do 83 odsto za poruke i čak do 99,89 odsto za prenos podataka“, navela je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

Sledi detaljan pregled cena kod sva tri operatora za korišćenje mobilnih telefona u Grčkoj.

Cene u romingu sa Grčkom – operator A1 (nekadašnji Vip):

Detaljno o cenama rominga od 1. jula: Paketi u Grčkoj ne važe 2
Izvor : Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija

* Napomena: Od 9. jula cena prenosa jednog megabajta iznositi 1 dinar (od 1. do 8. jula cena prenosa jednog megabajta biće preko 91,12 odsto niža nego ranije i iznosiće 92,16 dinara)

Cene u romingu sa Grčkom – operator Telenor:

Detaljno o cenama rominga od 1. jula: Paketi u Grčkoj ne važe 3
Izvor : Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija

Cene u romingu sa Grčkom – operator Telekom:

Detaljno o cenama rominga od 1. jula: Paketi u Grčkoj ne važe 4
Izvor : Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija

Tatjana Matić je podsetila da je Memorandumom o razumevanju, koji su u maju potpisali ministarstvo na čijem je čelu sa grčkim Ministarstvom za digitalnu upravu, odnosi na smanjenje međunarodnih tarifa za roming.

To, kako navodi, podrazumeva podsticanje mobilnih operatora da „zaključuju bilateralne sporazume kojima će omogućiti niže cene roming tarifa“.

Posle 9. jula megabajt za 1 dinar i kod A1

Snižene cene rominga u Grčkoj, kako za portal N1 navode u kompaniji A1, automatski će se obračunavati postpaid i prepaid korisnicima.

„Od 9. jula cena prenosa jednog megabajta iznosiće 1 dinar – od 1. do 9. jula cena prenosa jednog megabajta biće preko 90 odsto niža nego ranije i iznosiće 92,16 dinara, budući da je iz tehničkih razloga potrebno još nekoliko dana za primenu najniže moguće cene, na samo jedan dinar po megabajtu“, pojašnjavaju u A1. A1 Srbija korisnicima koji putuju u inostranstvo pre svega preporučuje korišćenje roming dodataka koji predstavljaju najpovoljnjiju opciju za razgovore i surf u inostranstvu. Na primer, roming dodatak od 1 GB pokriva 40 zemalja – uključujući Grčku – i košta 799 rsd, što iznosi manje od 1 dinara po megabajtu.

RCC: Sutra istorijski dan, Zapadni Balkan zona bez rominga

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da je sutra istorijski dan pošto Zapadni Balkan postaje zona bez rominga, saopštio je danas RCC.

„Sutra je istorijski dan za region. Ukidamo prepreke, granice i troškove rominga. Balkan će sutra biti bez rominga. To je samo prvi korak. Ono što smo mi u RCC uspeli da uradimo sa cenama rominga, nadamo se da ćemo uspeti i sa ljudima i privrednicima na Balkanu“, rekla ona. Dodala je da RCC naporno radi na otvaranju granica, ukidanju tarifa, povećanju trgovine i to ne samo kada su u pitanju troškovi rominga, već i kada su u pitanju gradjani tako da mogu da putuju i rade bez ograničenja.

Regionalni sporazum o romingu potpisan je u aprilu 2019. godine u Beogradu na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana. U prvoj fazi primene Regionalnog sporazuma cene rominga su smanjene izmedju 83 i 96 odsto na celom Zapadnom Balkanu, a od 1. jula, kada sporazum u potpunosti stupa na snagu, roming se ne naplaćuje. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari