Investitor u ATP Vojvodina: Neverovatnom brzinom obrađen moj predmet od hiljadu strana 1Ilustracija Foto: Pixabay/succo

Investitor u Auto-transportnom preduzeću ATP Vojvodina Ilija Dević upozorio je danas da je u Vrhovnom kasacionom sudu njegov predmet za nadoknadu lične štete, koji ima više od 1.000 strana, obrađen za manje od dve nedelje i stavljen pred veće tog suda na odlučivanje.

Dević smatra da je u pitanju odluka koja je doneta u interesu politike i „pranja biografija“, jer je inače, kako je naveo, „srpsko pravosudđe sporo i zatrpano gomilom starih predmeta“

„Verujemo da je toj brzini doprinela predsednica veća, sudija Branislava Apostolović, Novosađanka koja je sigurno imala na umu da zaštiti Grad Novi Sad od naplate štete koju je prouzrokovao. Taj interes uvećala je i njena bliska rođaka, zaposlena odnedavno u advokatskoj kancelariji gradonačelnika Miloša Vučevića (SNS)“, naveo je Dević u saopštenju.

Dević je dodao da ne zna sadržaj presude VKS, ali da ova „slučajnost“ sa prebrzo obrađenim predmetom i učešćem sudije koja je povezana sa sadašnjim gradonačelnikom Novog Sada, upućuje da „ishod za ATP i Devića kao investitora neće biti povoljan“.

„A posledice mogu biti dalekosežne ne samo za moj kapital nego za državu, druge poverioce i radnike“, upozorio je Dević i naveo da se „politička presuda po hitnom postupku“ može odraziti na postupke ATP-a u Privrednom sudu u Novom Sadu i Privrednom apelacionom sudu u Beogradu u tri predmeta vrednih gotovo 100 miliona evra.

„To bi moglo poslužiti da budu donete presude kojima bi Grad Novi Sad bio oslobođen odgovornosti, a ja ostao bez naknade štete, jer novosadska vlast nije ispunila svoju obavezu iz ugovora i planskih dokumenata“, upozorio je Dević.

Dodao je da bi negativan stav Vrhovnog kasacionog suda omogućio da ATP „Vojvodina“ ode u bankrot i da je po niskoj ceni „neki povlašćeni biznismen“ dođe do investicije u koju je Dević, zajedno sa preduzećem, uložio 30 miliona evra.

„To je zapravo i krajnji cilj onih koji su prouzrokovali stečaj preduzeća, i u čemu su sinhronizovano, organizovano učestvovali političari, sudije, tužioci. O sadašnjoj situaciji potanko sam obavestio agenciju DEA, jer je moj kapital otimala narko i duvanska mafija uz pomoć politike“, dodao je on.

Podsetio je i da je slična presuda doneta pre nekoliko godina, kada je sudija Stojan Jokić, neposredno pred penziju, ali za 24 dana i uz pomoć advokatske kancelarije Vučević, sadašnjeg Gradonačelnika Miloša Vučevića, oborio izvršnu presudu kojom je Grad Novi Sad trebalo da plati ATP „Vojvodina“ 14 miliona evra odštete zbog neispunjenog ugovora.

„Jokić je tada u presudi tvrdio da je ugovor ništavan, ali je ipak dosudio četiri miliona evra bez dodatnog veštačenja. Ova presuda pokazala bi da se upravo političkom establišmentu jako žuri da ovaj predmet okonča i da ga ne ostavi nekoj drugoj vlasti koja bi otvorila pitanje njihove odgovornosti“, piše u saopštenju.

Predmet ATP „Vojvodina“ nalazi se u monitoringu Evropske unije, jer je jedini sa spiska od 24 sporne privatizacije gde je oštećen investitor, a ne država Srbija.

Dević je ATP „Vojvodina“ kupio na aukciji Agencije za privatizaciju 2004, ispunio je investicioni plan, proširio delatnost, uveo nove linije i zaposlio nove radnike.

On je zaključio ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove Međumesne autobuske stanice. Taj objekat je završen, ali grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.

On je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, bivšeg direktora Zavoda za izgradnju grada Igora Mirovića i još osam osoba, zbog sumnje da su Novom Sadu tada pričinili štetu od 400 miliona dinara, koja je dokazana pravosnažnom izvršnom sudskom presudom.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je 20. januara 2015. godine odbacilo tu krivičnu prijavu.

Prema preporukama Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, ATP Vojvodina se našla na spisku 24 sporne privatizacije, kao jedina gde je oštećen investitor, a ne država Srbija, a razrešenje te afere zahtevala je i Evropska komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari