Digitalne inovacije sve češće u praktičnoj primeni 1Foto: TheDigitalArtist/ Pixabay

Poznato je da napredne tehnologije menjaju svet, između ostalog i industriju tako da digitalne inovacije sve češće svoju praktičnu primenu nalaze i kod nas u Srbiji.

Jedno od najrevolucionarnijih digitalnih dostignuća današnjice je baza podataka koja garantuje izbegavanje posrednika prilikom transakcija, omogućava uštedu vremena jer korisnike oslobađa čekanja u redovima i sprečava hakovanje, zloupotrebu i proneveru podataka. U Srbiju je ova tehnologija zakoračila još 2009. godine kada je nastala digitalna valuta bitkoin koja je omogućila brojne inovacije u sektoru digitalnog onlajn poslovanja. Osnovana je i Bitkoin asocijacija Srbije sa zadatkom da, kako stoji na sajtu te organizacije,“omogući ljudima da dođu do relevantnih informacija o bitkoinu, te da im ukaže na velike mogućnosti koje ta nova tehnologija pruža“. Formiranje digitalne valute je neizostavno proizvelo i potrebu za sprečavanjem pronevera u transakcijama koje se obavljaju onlajn te je upravo u tom segmentu „blockchain“ tehnologija našla svoju primenu kod nas. Ipak, upućeni smatraju da je upotreba te tehnologije van segmenta valuta još uvek u znatnom zaostatku u odnosu na razvijene zemlje sveta, a da bi se to promenilo potrebna je veća podrška države i upliv značajnijeg kapitala u taj sektor.

Digitalizaciju kao faktor za unapređenje poslovanja prepoznaju i u kompaniji Simens Srbija.

– Digitalizacija predstavlja jedan od najvećih pogona privrednog rasta, pomoću koje želimo da kreiramo uspešnu budućnost za sve. Postoje već razvijena softverska rešenja u domenu projektovanja koja omogućavaju realno kretanje po procesnim postrojenjima, kao što je Siemens COMOS alat za projektovanje procesa u industrijskim postrojenjima. Razvoj industrijskih softvera, kao i njihova integracija u proizvodne procese odvija se u znatno kraćim ciklusima upravo uz pomoć rešenja iz oblasti digitalizacije. Integralni deo pomenutih rešenja je bliska i intenzivna saradnja i komunikacija sa našim kupcima. Takođe, bitan segment ovog modela su i razne platforme bazirane na upotrebi procesnih podataka, koje značajno ubrzavaju usluge servisa i održavanja postrojenja. Brojne prednosti digitalizacije definisaće našu blisku budućnost, a mi ćemo postati njeni aktivni korisnici, a na razvoju novih rešenja se vrlo aktivno radi – kažu za Danas u Simensu.

Kroz Sinalytics platformu, u kojoj je umreženo više od 300.000 sistema, kupci Simensa su u mogućnosti da tokom obrade podataka uoče greške pre nego što se one dese u realnom vremenu. Pomoću „digitalnog blizanca“ , inženjerima je u virtuelnom svetu omogućeno da simuliraju proces koji je potrebno sprovesti u proizvodnji, da testiraju sve opcije koje smatraju da se mogu sprovesti, i na kraju iskoriste samo one koje su dale najbolje rezultate. Na taj način se ostvaruje značajna ušteda svih potrebnih resursa koje bi testiranje u realnom sistemu zahtevalo. Simens svoju strategiju temelji na daljem razvoju digitalizacije i automatizacije, Simensov otvoreni IoT operativni sistem MindSphere baziran je na cloud-u i namenjen je digitalnoj transformaciji kompanija, bez obzira na njihovu veličinu ili vrstu industrije.

– Simens je razvio IoT operativni sistem za ono što mi danas nazivamo „umrežavanje sistema“, gde pomoću sistemskih mrežnih tehnologija, uređaja i mašina stvaramo osnove za digitalno povezivanje industrije. Sva Siemensova rešenja na ovom polju pomažu proizvodnim kompanijama da zakorače u novu eru proizvodnje. Mi nudimo rešenja koja umanjuju troškove, unapređuju kvalitet krajnjih proizvoda kupaca, uz rast fleksibilnosti i efikasnosti. Ono što posebno treba istaći jeste skraćivanje vremena odgovora na zahteve tržišta, što je danas ključno za kvalitetno poslovanje i visok nivo konkurentnosti – kažu u Simensu.

Kako funkcioniše blokčejn

Tehnologija blokčejn se u suštini sastoji iz baza podataka koja se ne nalaze na jednom mestu, već su razvrstani u više manjih delova to jest baza podataka koje se nazivaju „blokovi“. Oni su međusobno digitalno povezani i sadrže informacije o onlajn transakcijama. Sve te transakcije se obavljaju bez bilo kakvog posrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari