Distributeri prete Srbijagasu sudom 1

Nakon što je Srbijagas podigao veleprodajne cene „plavog energenta“ kojim snabdeva distributere gasa u Srbiji, a oni odbili da plate januarske račune smatrajući ih pravno nevažećim, ne nazire se izlaz iz ovog problema u kome se svi po malo igraju „žmurke“.

„Srbijagas“ je i po drugi put distributerima poslao januarske račune sa istim obrazloženjem zašto moraju da ih izmire, ali Milan Gavran, predsednik Stručnog udruženja za distribuciju prirodnog gasa, kaže da oni nemaju nameru da ih plate.

– Čim smo dobili januarske račune ja sam sazvao sednicu nadležnog organa našeg udruženja i mi smo zauzeli stav, o čemu smo obavestili i „Srbijagas“, da ne prihvatamo njihovu odluku da menjaju veleprodajne cene gasa. Drugim rečima, naše tumačenje je da to preduzeće nema, prema aktuelnim zakonskim rešenjima, pravni osnov da se bavi tim poslom tako da nemamo nameru da platimo račun. Agencija za energetiku je nezavisno regulatorno telo i ona bi morala da se bavi određivanjem cena – ističe Gavran.

On naglašava da su nakon što je „Srbijagas“ povećao svoje veleprodajne cene distributeri gasa dovedeni u nezavidan poslovni položaj.

– S obzirom da je nabavna cena skočila, a sa druge strane cene po kojima mi snabdevamo gasom krajnje potrošače su ostale iste, jednostavno nećemo moći da pokrijemo naše troškove poslovanja. Drugim rečima nećemo imati dovoljno novca da isplatimo plate niti da obavljamo tehničke poslove održavanja za koje smo zaduženi. Smatramo da smo odlukom „Srbijagasa“ o poskupljenju oštećeni i očekujemo da to javno preduzeće poništi tu svoju odluku – navodi Gavran.

Na pitanje da li će distributeri zatražiti od Agencije za energetiku da poveća maloprodajnu cenu gasa kako bi oni uspeli da „ispeglaju“ svoje troškove Gavran kaže da oni to ne mogu da urade sve dok Agencija za energetiku ne konstatuje da su se stvorili uslovi za korekciju maloprodajne cene gasa.

– Mi smo se obratili Agenciji za energetiku vezano za ovaj slučaj ali smo dobili odgovor da oni još uvek nisu dobili potrebne podatke od Ministarstva rudarstva i energetike na osnovu kojih mogu da urade presek stanja i koriguju cene. Čak i da Agencija po tom pitanju reaguje najbrže što može mi bi zahtev mogli da uputimo tek u martu a po zakonskim rešenjima korekcija cene nastupa mesec dana posle njenog usvajanja što znači da bi nova veća cena za potrošače mogla da nastupi tek od 1. aprila. To znači da bi mi poslovali sa ogromnim troškovima u periodu od tri meseca što je za nas zaista neizdržljivo. Primera radi, najveći distributeri će, svako od njih pojedinačno tačnije rečeno, u tom periodu doživeti gubitak od 80 miliona dinara. Zato je za nas najracionalnije i jedino ispravno rešenje da „Srbijagas“ povuče svoju odluku. U slučaju da to ne učini mi smo spremni da idemo i na sud da dokažemo da to javno preduzeće nema pravo da se ponaša na ovaj način kako to sada čini – kaže Gavran.

On kaže da se Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa povodom aktuelne situacije obratilo i resornom ministarstvu jednim dopisom i da traže susret sa nadležnima u vezi toga ali da do danas nisu dobili nikakav odgovor na svoju inicijativu.

U Agenciji za energetiku nisu želeli da komentarišu novonastali slučaj, ali Danas nezvanično saznaje u toj instituciji da oni, iako su nezavisno regulatorno telo, ne mogu da utiču na veleprodajnu cenovnu politiku „Srbijagasa“.

– Vlada Srbije je na tenderu dodelila „Srbijagasu“ posao nabavke gasa koji po veleprodajnim cenama prodaje javnim snabdevačima. Agencija za energetiku nema uticaj na formiranje te nabavne cene. Naša ingerencija počinje onog trenutka kada nas Ministarstvo rudarstva i energetike obavesti da je došlo do promene veleprodajne cene. Tek nakon toga mi ispitujemo da li su se stekli uslovi za promenu maloprodajnih cena. Ako jesu obaveštavamo o tome distributere koji u tom trenutku mogu da zatraže korekciju – kaže naš sagovornik.

Kako Danas saznaje ovoga puta je zbrka nastala jer Ministarstvo rudarstva i energetike nije izvestilo Agenciju za energetiku o toj promeni, a „Srbijagas“ takođe o tome nije obavestio distributere gasa već im je umesto toga poslao fakture sa uvećanim računima.

LSV: Ukinuti energetski sporazum

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je juče da Vlada Srbije raskine Energetski sporazum sa Rusijom i zaštiti interese Srbije, a naročito građane Vojvodine. “Ne postoji razlog da se sa time više čeka i oteže, budući da su obećanja zbog kojih je Naftna industrija Srbije budzašto ustupljen Ruskoj Federaciji odavno pala u vodu, smatraju u LSV. Navršilo se i više od dve godine od trenutka kada je Vladimir Putin jasno obznanio da nema ništa od projekta „Južni tok“. Štaviše, pre dve nedelje je potpisao zakon kojim kreće izgradnja Turskog toka – navodi ta stranka. Podseća se da je procenjena vrednost NIS iznosila je 2,2 milijarde evra, ali je većinski paket akcija prodat 2008. godine za svega 400 miliona evra. Iako rudna renta, naknada koju kompanije plaćaju za eksploataciju nafte i gasa, u Srbiji po zakonu iznosi sedam odsto, taj zakon ne važi za NIS, ukazao je LSV. Ta kompanija s većinskim ruskim vlasništvom i dalje plaća tri odsto”, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari