Đilas MMF-u: Kompanija koja je kupila RTB Bor je takođe državna, samo kineska 1Foto: beogradodlucuje.rs

Dragan Đilas, jedan od osnivača Saveza za Srbiju i bivši gradonačelnik Beograda, uputio je danas pismo šefu Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejmsu Rufu, pismo prenosimo u celosti.

Poštovani g. Ruf,

Konkretan povod da Vam se obratim je izjava kojom ste pohvalili Vladu Srbije zbog prodaje kompanija RTB Bor i PKB, jer kako ste rekli, tako se definitvno rešava problem ovih državnih preduzeća.

Pre analize pomenute izjave želim da Vam jasno kažem da već više od pet godina MMF koji Vi predstavljate podržava ekonomske mere vlade, iako ekonomska politika koja se sprovodi potpuno uništava Srbiju. Jedino što je u tom periodu urađeno je smanjivanje budžetskog deficita, ali na račun građana, a ne države. Nikada niste reč progovorili o tome da je rast GDP-ja u Srbiji u ovih šest godina najmanji u regionu i Evropi. Nikada niste reč rekli na temu povećanja javnog duga Srbije sa 15 na 25 milijardi evra. Nikada niste javno saopštili da je smanjenje stope nezaposlenosti posledica promena načina računanja iste, kao i činjenice da godišnje preko 60.000 ljudi napusti Srbiju. Istovremeno, niste postavili pitanje kako je moguće da u Srbiji zaposlenost raste tri puta brže od GDP-a? Kada ćete građanima Srbije reći da je ovogodišnji rast GDP-ja posledica uspešne poljoprivredne godine, ali i rasta proizvodnje struje u odnosu na katastrofalnu 2017. Da Vas podsetim, 2017 je ona godina kada ste nam i Vi objašnjavali da su vremenski uslovi i hladnoća razlog smanjene proizvodnje struje u TE Nikola Tesla u Obrenovcu!? Ostali ste nemi i na činjenice da nije sprovedena reforma javnih preduzeća, da izgradnja infrastrukture kasni godinama, da se netransparentnim subvencijama dovode investitori koji isplaćuju minimalne zarade… Ćutite i na jasno vidljivo partijsko zapošljavanje u državnom sektoru, kao i na to da stranački lideri i članovi familije kontrolišu sve privredne tokove.

I svo to ćutanje Vam nije bilo dovoljno već ste odlučili da pohvalite vlast zbog privatizacije Bora i PKB-a. Da li znate da je kompanija koja je kupila RTB Bor takođe državna, samo kineska, a ne srpska? Ako je po Vama problem državno vlasništvo u kompanijama, zašto Vam je kao vlasnik prihvatljiva kineska država, a srpska nije? Što se PKB-a tiče zašto mislite da je arapski menadžment kvalifikovaniji za ratarsku proizvodnju od srpskog?

Da li ste upoznati da su obe privatizacije izvršene na štetu građana Srbije? Da li znate da je, u uslovima globalne trke za rezervama bakra, RTB Bor dat kompaniji Zi Đin bez dolara plaćanja državi Srbiji kao vlasniku, odnosno da je jedina obaveza kineske kompanije dokapitalizacija u vrednosti od 350 miliona dolara u periodu od tri godine. Za taj iznos, koji de facto plaća sam sebi, Zi Đin postaje vlasnik 63% RTB Bor. Po tome ispada da ceo RTB Bor danas vredi ukupno 205 miliona, a samo za topionicu je država u poslednjih pet godina izdvojila više od 300 miliona evra.

Kako tumačite toliko mizeran iznos kada imate informaciju da je Zi Đin ponudio kanadskoj kompaniji Nevsun koja ima pravo na dva nalazišta u Boru, čak 1,4 milijarde dolara? Da li je moguće, gospodine Ruf da niste svesni stepena pljačke građana Srbije kroz aranžman koji ste javno podržali?

Da li ste svesni da se isto dešava i prilikom prodaje PKB-a? 2012. godine, pre nego su na vlast došli Aleksandar Vučić i SNS, PKB je imao poslovni prihod od 60,8 miliona evra, poslovnu dobit od sedam miliona evra i EBITDA od čak 22%? 2017. godine prihod je bio 34 miliona evra i gubitak čak 12 miliona. PKB je sistematski uništen da bi danas hektar zemljišta PKB-a bio prodat arapskoj kompaniji za 4.200 evra, iako je cena realno bar pet puta veća, uz obrazloženje da će arapski menadžment bolje voditi kompaniju od srpskog.

Svi podaci koje sam u pismu naveo su Vama sasvim sigurno dostupni. Zato su mi Vaši postupci apsolutno nerazumljivi. Očekujem od Vas odgovor na pitanje da li ste svesni da ste ćutanjem o realnoj ekonomskoj situaciji s jedne i pohvalama pljačkaških privatizacija sa druge strane, postali saučesnici SNS-a i Aleksandra Vučića u ekonomskom uništavanju države Srbije?

S poštovanjem

Dragan Đilas

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari