Đorđević sa MMF: Penzije u skladu sa mogućnostima 1Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Foto: Fonet

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas, u razgovoru sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), da je prestao da važi zakon kojom su penzije bile privremeno umanjene i da će Vlada „gledati da se suficit u budžetu i dobri ekonomski rezultati odraze na materijalni položaj penzionera“.

Izmenama i dopunama Zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju prestao je da važi Zakon koji se odnosio na privremeno smanjenje penzija i to je ono što je najbitnije za penzionere, rekao je Đorđević, navodi se u saopštenju.

„Gledaćemo da se suficit u budžetu i dobri ekonomski rezultati odraze na materijalni položaj penzionera i da se povećanja penzija vrše u skladu sa mogućnostima“, rekao je Đorđević i istakao da će i prava na beneficirani radni staž biti pod većom kontrolom.

Đorđević je istakao da su prioriteti rada resornog Ministarstva smanjenje nezaposlenosti, sprečavanje rada „na crno“, kao i briga o penzionerima i obezbeđivanje boljeg kvaliteta života svih građana Srbije.

Prilike za zapošljavanje i stručno osposobljavanje pružamo svima, kako zaposlenima, tako i nezaposlenim licima, naveo je on.

Đorđević je naglasio da Vlada Srbije vodi posebnu brigu o najstarijim građanima, koji su najviše bili pogođeni reformama sprovedenih 2014. godine i dodao da penzioneri moraju da osete da je stanje u Srbiji bolje.

Prema rečima ministra, Vlada Srbije će u narednoj godini, kao i u protekle dve, nastojati da se bori protiv sive ekonomije i razvije svest kod svih građana da rad na crno ne šteti samo državi, već i svim njenim građanima, kao i poslodavcima.

Svakog petka Ministarstvo će na svom sajtu objavljivati spisak neregistrovanih i registrovanih subjekata i poslodavaca kod kojih su zatečena lica koja rade na crno kako bi svi građani uvideli da nijedan poslodavac nema protekcije, dodao je on.

Želja Vlade Srbije je da se u narednim godinama minimalna cena rada i penzija svedu najmanje na nivo potrošačke korpe, rekao je Đorđević.

Šef Misije MMF Džejms Ruf pohvalio je izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari