Dokumenta Grada Beograda govore protiv Janjuševića 1Foto: Mirjana Stevanovic

„Rušenje objekata na Banovom brdu apsolutno nema nikakve veze sa mnom lično, niti sa preduzećem Šoping centar Brdo“, tvrdi vlasnik te firme Zoran Janjušević, u reagovanju na dva teksta, objavljena u Danasu, u kojima se navodi da će oko 80 vlasnika malih i mikro preduzeća, sa oko 400 zaposlenih ostati bez svog poslovnog prostora.

Ipak, činjenice do kojih smo došli, ne potvrđuju Janjuševićeve tvrdnje.

Rušenje lokala u Poslovnom centru „Stankom“ predviđeno je Planom detaljne regulacije područja omeđenog ulicama Stevana Brakusa, Valjevskom i Toše Jovanovića. U obrazloženju koje je gradska uprava dala uz poziv na javni uvid plana regulacije, navodi se da je rađen na inicijativu Šoping centra „Brdo“, dakle firme gospodina Janjuševića. Takođe, u članu 8 odluke o detaljnoj regulaciji za taj deo grada, objavljenoj u Službenom glasniku Grada Beograda, broj 69 od 26. septembra 2017. stoji: „Sredstva za izradu Plana detaljne regulacije obezbediće Šoping centar „Brdo“ DOO, Beograd, Stevana Brakusa 8. Procenjena finansijska vrednost izrade Plana detaljne regulacije okvirno iznosi oko 3.897.000,00 dinara“. I obezbedio je.

U reagovanju Janjušević ističe da je njegovo preduzeće isključivi vlasnik objekta na parceli 13954/16 i da nema nikakve veze sa susednim Poslovnim centrom „Stankom“. Ipak, izmenama postojećeg stanja na lokaciji, koje je njegovo preduzeće iniciralo i platilo, predviđeno je rušenje jedne lamele i rekonstrukcija druge, sa ukupno oko 80 lokala. Niko od sadašnjih vlasnika poslovnog prostora niti je to tražio, niti je do pre desetak dana znao da se u gradskoj upravi „krčkaju“ novi planovi prema kojima će na mestu gde već četvrt veka razvijaju svoj biznis, niknuti poslovno stambena zgrada visine do 19 metara. Ono što im je sada jasno, jeste da je imovina njihovih firmi, posle odrednice „za rušenje“ drastično izgubila na vrednosti, a ukoliko se zaista sruše ti lokali, postojeći vlasnici neće imati nikakvu imovinu, jer je PC „Stankom“, kao i svi drugi objekti iz tog i ranijih perioda, građen na zemljištu datom na korišćenje. Ako zaista „ne postoji nijedan pravni, urbanistički, ili bilo kakav drugi osnov koji povezuje preduzeće ŠC „Brdo“ i lokale u PC Stankom“, kako to tvrdi Janjušević, kako to da su planom regulacije, koji je on platio, predviđene i izmene na susednim katastarskim parcelama i to tako da sa njegovim kompleksom čine jedinstvenu celinu? Tu sa logikom nešto nije u redu.

List Danas je kontaktirao Janjuševića pre nego što je objavljen prvi tekst o zabrinutosti preduzetnika i vlasnika malih i mikro preduzeća iz PC „Stankom“ zbog novog regulacionog plana. Tada nam je rekao da ne zna planove ŠC „Brdo“.

– Ja sam firmu prodao Slovencima, ostao sam samo tu finansijski, dok me ne isplate i niti šta odlučujem, niti se pitam – rekao je.

Međutim, nijedna od promena u statusu preduzeća, koje on tvrdi da su izvršene, nije sprovedena kroz zvanične registre. Na sajtu APR-a još uvek stoji da je on kao fizičko lice vlasnik 49 odsto udela u Šoping centru „Brdo“ a da 59 procenata ima slovenački Capital T&T, gde je Janjušević, prema podacima slovenačkog privrednog registra, stopostotni vlasnik. ŠC „Brdo“ je i osnovano kao firma za razvoj građevinskih projekata, u maju 2017. dakle, neposredno pre inicijative za izradu regulacionog plana.

Janjušević ukazuje i na greške u njegovoj biografiji, koju je Danas objavio. Verujemo da on najbolje zna šta je u kom periodu života bio i ukoliko smo pogrešno protumačili javno dostupne podatke, računajući i ključne – da li je bio akter ili žrtva u aferama koje se pominju, izvinjavamo se i gospodinu Janjuševiću i javnosti. Ali i objavljivanjem njegovog reagovanja, i ovog kao i prethodnih tekstova, išli smo u pravcu kojem se Janjušević nadao – čitaocima pružamo priliku da se upoznaju sa činjenicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari