Drobnjaković: Očekujem zajedničko rešenje o povećanju minimalca da ne bi presuđivala Vlada Srbije 1Foto: Screenshot/ YT/Prva

Direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković rekao je danas da veruje da će se 14. septembra 2020. godine na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) naći zajedničko rešenje sa predstavnicima Vlade Srbije i sindikata o povećanju minimalne cene rada za 2021. godinu, da ne bi morala da presuđuje Vlada.

„Optimista sam i verujem da ćemo naći zajedničko rešenje o procentu povećanja minimalne cene rada i da Vlada Srbije neće morati da nameće njen stav i presuđuje”, rekao je Drobnjaković agenciji Beta.

Prema Zakonu o radu ako se tri socijalna partnera, sindikati, poslodavci i Vlada Srbije ne slože oko visine rasta minimalne mesečne zarade, ulogu arbitra preuzima Vlada i utvrđuje povećanje minimalca do 15. septembra tekuće godine za narednu.

Drobnjaković je rekao da nije prisustvovao današnjem kolegijumu SES-a na kome se razgovaralo o povećanju cene rada, ali da se na tom sastanku stavovi poslodavaca, sindikata i Vlade Srbije nisu približili.

Reprezentativni sindikati – UGS „Nezavisnost” i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), predlažu povećanje minimalne cene rada za oko 25 odsto, kako bi se minimalna mesečna zarada, koja je sada oko 30.000 dinara, izjednačila sa vrednošću minimalne potrošačke korpe, a Vlada Srbije predlaže rast od četiri do šest odsto.

Drobnjaković je rekao da poslodavci prihvataju povećanje od šest odsto, ali za uzvrat traže da se poveća neoporezivi deo zarade sa 16.000 dinara na bar 17.000.

On je rekao da je država, prilikom povećanja minimalne cene rada za ovu godinu za oko 11 odsto, takođe povećala neoporezivi deo zarade sa 15.000 dinara na 16.000 i oslobodila ih plaćanja doprinosa na zarade od 0,75 odsto.

Poslodavci, prema njegovim rečima neće odustati ni od zahteva za smanjenje poreza i doprinosa na plate za narednu godinu, ali će taj zahtev uputiti pred projektovanje budžeta za narednu godinu.

Drobnjaković je ranije rekao da se poslodavci traže i smanjenje parafiskalnih nameta koji su povećani sa oko 300 na 500 „jer lokalne samouprave kada im nestane novca u budžetu smisle novo opterećenje koje naplate preko taksi”.

On se, kako je rekao zalaže za promenu poreskog sistema i uvođenje progresivnog oporezivanje prema razredima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari