Država da upravlja banjama a ne da daje subvencije 1Foto: Turistička organizacija Sokobanja

Subvencije koje država odobrava privatnim investitorima za izgradnju hotela u banjskim naseljima je pogrešan potez uperen protiv interesa građana, smatra domaća stručna javnost.

Naime, prema uredbi Vlade Srbije svi investitori, kako oni domaći tako i strani, koji u banjama u našoj zemlji žele da grade nove hotele ili obnavljaju postojeće imaju pravo na subvencije koje im odobrava Razvojna agencija Srbije. Reč je o projektima koji minimalno koštaju dva miliona evra, zapošljavaju najmanje 70 radnika i subvencije se odobravaju u iznosu od 20 odsto od ukupne vrednosti investicije. Takav način obnavljanja banjskih potencijala eksperti smatraju potpuno kontraproduktivnim i neadekvatnim, i tvrde da od toga koristi neće imati ni država ni građani.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže za Danas da ne postoji nijedan jedini razlog da država iz budžeta subvencioniše privatne investitore koji žele da ulažu u banjski turizam već sama treba da bude vlasnik objekata izgrađenih u te svrhe. – Banjski turizam je veoma isplativa delatnost. To je nešto što donosi novac. Shodno tome nema nikakve potrebe da država subvencioniše privatne investitore koji u njih žele da ulože kapital. Umesto toga država treba da bude vlasnik hotela i drugih smeštajnih objekata u banjama i tako ubira sredstva za potrebe budžeta. Da država izgradi putnu infrastrukturu kako bi se do banja stizalo brzo i udobno je poželjno i ispravno ali bilo kakvo davanje subvencija prvatnim investitorima u te svrhe je jednom rečju nepotrebno – navodi naš sagovornik.

Sa takvim mišljenjem se slaže i Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“. – Potpuno je besmisleno to što radi država. To je samo nastavak nakaradne politike davanja subvencija investitorima. Time država i građani ne dobijaju baš ništa jer profit završava u privatnim džepovima. Faktički, građani Srbije svojim novcem finansiraju projekte stranih i domaćih investitora koji na osnovu toga inkasiraju značajna sredstva. Krivac za to je aktuelna vlast. Potpuno je jasno da se vlast za ovakav potez odlučila kako bi omogućila velike zarade svojim prijateljima među poslodavcima iz zemje i inostranstva. Poznato je od ranije da su predstavnici vlasti izjavljivali da će se potrudii da ubede investitore iz arapskih zemalja, Turske i Kine da ulažu u banjski turizam i verovatno su oni glavni razlog za donošenje uredbe o subvencijama kao i domaći investitori bliski Srpskoj naprednoj stranci – naglašava Veselinović. Prema njegovim rečima banjama bi trebalo da upravlja država i ubira profit kako bi obezbeđivala prihode za budžet – Dakle, vlasnik smeštajnih objekata u banjama bi trebalo da bude država ili PIO fond. Na taj način novac ne bi završavao u privatnim džepovima već bi nadležni mogli da ga koriste za penzijski fond, socijalu, zdravstvo, školstvo i druge potrebe građana Srbije – ističe Veselinović.

Podsećanja radi, prema pisanju medija akcionarsko društvo Planinka, koje proizvodi Prolom vodu i poseduje više banja u Srbiji, dobiće 1,6 miliona evra iz državnog budžeta za izgradnju hotela Bela Jela u Lukovskoj Banji. Planinki su odobrena sredstva za izgradnju hotela u cilju proširenja kapaciteta Lukovske Banje, u okviru kapaciteta Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Prolom banja“. subvencija biti isplaćena u dve tranše, i to 2020. godine u visini od oko milion evra, a 2021. u iznosu od 640.000 evra.

Sprovođenjem te investicije treba da bude zaposleno najmanje 70 novih radnika na neodređeno vreme do 2020. godine, a Planinika se ugovorom obavezala da sprovede investiciju do kraja 2020. godine u iznosu ne manjem od 8,1 milion evra. Na čelu tog preduzeća je Radovan Raičević, generalni direktor od 1989. godine, koji je istovremeno i čelnik Srpske napredne stranke u Kuršumliji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari