Država je mogla 100 evra da podeli samo siromašnima 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Različite su reakcije građana na najavu predsednika države Aleksandra Vučića da svim punoletnim građanima država isplati 100 evra zbog vanrednog stanja.

Za jedne je to čist politički marketing, sličan onom kada je Mlađan Dinkić pre 12 godina obećao i nikad ispunio 1.000 evra svakom građaninu, za druge je dobar potez, a čini se da je najviše onih koji smatraju da nije trebalo dati isto i bogatim biznismenima i ljudima koji su, na primer, tokom vanrednog stanja ostali bez posla. Da postoji sistem socijalnih karata verovatno ne bi bilo mesta ni za ovu temu, ali o pravednijem sistemu u kome bi novac od države dobijali samo onima kojima je zaista potreban u Srbiji se godinama samo priča.

Na osnovu socijalnih karata država je u ovoj situaciji mogla da napravi možda pravilniju raspodelu 520 miliona evra koliko će za ovu meru biti izdvojeno iz republičkog budžeta. Međutim, poslednji put najavljen za prošlu jesen, zakon o socijalnim kartama još nije usvojen, za sada se ne zna ni kada će biti.

U Ministarstvu rada nismo dobili odgovor na pitanje da li je ovakva raspodela novca pravedna, odnosno da li su oni konsultovani povodom ove mere i da li bi sistem socijalnih karata u ovom konkretnom slučaju bio od pomoći.

Ova mera bi, između ostalih, danas (petak) trebalo da bude usvojena na Vladi, a sa svojim predlogom rešenja je poslednjih dana izašla i Unija poslodavaca Srbije koja je predložila da se umesto novca građanima dodele vaučeri kojima bi kupovali domaću robu i tako pomogli privredu.

Profesorka Ekonomskog fakulteta Jelena Žarković kaže za Danas da nije neophodno da svi dobiju taj novac jer nisu svi jednako ugroženi, ali da nije u potpunosti protiv ove mere jer je to način i da se dođe do onih koji nisu u sistemu socijalne zaštite.

„Zašto bi novac dobijao neko ko nije ugrožen? Ova mera puno košta, nekih 1,3 odsto BDP-a. Mislim da nije neophodno da se taj novac da svima. Ako je tehnički izvodljivo, trebalo je isključiti, na primer, sve koji rade u javnim preduzećima i penzionere koji imaju redovna primanja i dobijaju pomoć od 4.000 dinara. To je već dva miliona građana“, ističe Žarković.

S druge strane, ako se, kako kaže, razmišlja o podršci najugroženijima onda je mogla da se poveća naknada onima koji se nalaze u sistemu socijalne pomoći.

Žarković, međutim, nije u potpunosti protiv ovakve raspodele novca građanima jer, kako kaže, samo na ovakav način može da se dođe do svakoga, odnosno i do onih koji nisu u sistemu socijalne zaštite.

„Nisam u potpunosti protiv toga, ali je dobro da se dođe do onih koji su nevidljivi sistemu. Imamo i ugrožene koji rade u neformalnoj ekonomiji, one koji rade na pijacama i koji će tokom ovih potpunih zabrana ostati bez posla, kao i starije od 65 godina koji nisu ostvarili pravo na penziju, poput nekih žena na selu“, ističe naša sagovornica.

Do ovih kategorija građana može da se dođe kao što je to bio slučaj sa podelom akcija, ali ako je tehnički izvodljivo, napominje ona, onda je država trebalo da nađe način da eliminiše one kategorije kojima novac nije neophodan.

„Sigurno da postoji način, preko sistema centralnog registra na primer, da se dobiju podaci i napravi granica kada se radi o platama u privatnom sektoru i da se kaže da, na primer, oni koji imaju redovna primanja veća od 50.000 ili 40.000 dinara, takođe, budu izuzeti“, kaže Jelena Žarković.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović kaže da je ovo populistička mera u kojoj se deli šakom i kapom.

„Uopšte nema dileme da je ova mera trebalo da se odnosi na socijalno ugrožene i na one koji su ostali bez posla i to da se isplati odmah“, kaže Đogović za Danas.

Prava mera bila bi, kako kaže, da se sa njom ne čeka do juna već da se isplati sada.

„Nebitno da li je u pitanju novac ili neki vaučer za robu, plaćanje komunalnih usluga to je moglo da se obezbedi za socijalno ugrožene, znači za one koji primaju do minimalca, tu mislim i na penzionere koji imaju male penzije. U tom slučaju bilo bi u redu da to bude i 150 ili 200 evra“, ističe Đogović i napominje da nema razloga da se onima koji zarađuju iznad proseka isplaćuje 100 evra.

Ideja Unije poslodavaca Srbije je da se umesto novca građanima omogući da za ovaj iznos dobiju vaučere sa kojima bi mogli da pazare domaću robu i tako pomognu srpskoj privredi. Nebojša Atanacković iz UPS-a za Danas kaže da je to dobar način da se pomogne domaća privreda, ali i podseća da bi se deo tog novca vratio kroz PDV i u budžet.

„Jedino opravdanje za ovu meru je da se poboljša domaća tražnja. Mnoge grane će biti na ivici opstanka, a činjenica je da će u narodu kada sve ovo prođe biti mnogo manje novca samim tim i ekonomski oporavak će biti doveden u pitanje“, ističe on. Na ovaj način bi se, kako kaže, pokazao plemenit odnos prema privredi. Atanacković kaže da nije siguran kako bi se ovo sprovelo, ali i napominje da država ima dosta vremena da osmisli ovu akciju.

„Državi je sigurno jednostavnije da iz budžeta isplati 100 evra i sigurno da nije lako da nešto osmisli, ali bi sa tim vaučerima domaća privreda bila pomognuta, a ovim bi se izbeglo da deo novac završi u sivoj ekonomiji“, ističe Nebojša Atanacković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari