Država Nišlijama uzela aerodrom, ostavila dugove 1Foto: Vesna Torovic

Nacionalna koalicija za decentralizaciju upozorila je da su netačne izjave niških zvaničnika da će Vlada Srbije, koja je besplatno preuzela aerodrom „Konstantin Veliki“, preuzeti i dug Grada Niša od više od 1,6 milijardi dinara prema Ministarstvu odbrane za ustupljeno zemljište.

Naš list je više puta pisao da ne postoji nijedan dokument u kojem se navode bilo kakve obaveze države prema aerodromu, kao i gradu Nišu.

– Vlada Srbije nije oprostila dug koji Grad Niš ima prema Republici u vezi sa zemljištem aerodroma, iako su gradonačelnik Niša Darko Bulatović, zamenik gradonačelnika Miloš Banđur, šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Zoran Perišić, načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski i pojedini gradski većnici više puta ubeđivali građane da aerodrom „mora“ da se pokloni Republici pre svega zbog velikog duga za zemljište aerodroma, koje Grad nije u stanju da izmiri. Na ovom primeru se pokazalo da je ukinuto Ustavom zagarantovano pravo građana na lokalnu samoupravu. Gradonačelnik Niša, naime, ne sme ništa da preduzme kako bi zaštitio materijalne i finansijske interese grada, a strah od partijske hijerarhije grad i građane košta milijarde dinara – kažu u NKD, čije je sedište u Nišu.

U ovoj organizaciji podsećaju da je ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u ponedeljak kazala da je dug grada Niša za aerodromsko zemljište „ozbiljan problem“ i da bi Ministarstvo odbrane i Grad Niš trebalo da formiraju komisiju koja će se „pozabaviti ovim pitanjem“, što, kako su zaključili, ukazuje da dug nije „oprošten“, već će u budućnosti samo biti preciznije utvrđen. Gradonačelnik Bulatović je, međutim, i pre samo dve sedmice kazao da će dug biti „oprošten“, navodeći da je njegovo otpisivanje „u proceduri“ i u „fazi raskida“.

– Grad Niš je u jedinstvenoj poziciji na svetu jer duguje milijarde dinara za zemljište koje je, činom poklanjanja aerodroma „Konstantin Veliki“ Republici, vratio toj istoj Republici kao prethodnom vlasniku. Niti jedan dinar tog duga nije oprošten, a ukoliko se on u celosti ne otplati do sredine 2020, Grad Niš će biti dužan da plaća dnevnu kamatu od preko 6.000 evra – navode u NKD.

U toj organizaciji podsećaju i da Republika još uvek nije uložila ni dinar u infrastrukturu niškog aerodroma, što „dokazuju i finansijski podaci, ali i svaki odlazak na aerodrom“, kao i da nije obezbedila niti jednu novu avio-liniju. Naprotiv, od besplatnog preuzimanja aerodroma od strane Republike, on je izgubio dve linije – od kojih je jedna nešto kasnije vraćena, zabeležio „rekordno nizak nivo kargo saobraćaja“, dok je broj putnika u januaru ove godine pao za čak 11,4 odsto u odnosu na isti mesec 2018, što je prvo nazadovanje takve vrste od 2012. godine.

Prema ugovoru između Grada Niša i Ministarstva odbrane zaključenog 2010. godine, Grad Niš je dužan da Ministarstvu odbrane do 2020. godine u potpunosti isplati vrednost aerodromskog zemljišta od 157 hektara, dobijenog od Ministarstva. Prema dostupnim podacima, Niš je do sada isplatio tek oko jedan odsto vrednosti zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari