Država stimuliše sedam firmi za transport sa 114 miliona dinara 1Kamioni Ilustracija: Pixabay/Schwoaze (Ilustracija)

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas ugovore sa sedam transportnih kompanija o dodeli ukupno 114 miliona dinara u okviru stimulativnih mera za unapređenje kombinovanog transporta.

Ugovori su potpisani s kompanijama „Nelt“, „Kombinovani prevoz“, „Transagent operator“, „Železnički integralni transport“, „Trasnportšed“, „Milšped“ i Slobodna zona Pirot, saopštilo je Ministarstvo.

Posle potpisivanja ugovora Zorana Mihajlović je rekla da je ovo prvi put da Ministarstvo saobraćaja podržava kombinovani transport kroz program subvencija, a ugovori su potpisani sa kompanijama koje su se javile na javni poziv.

„Očekujemo da ćemo uz primenu stimulativnih mera videti i veći obim kombinovanog transporta, koji podrazumeva da se roba najvećim delom prevozi železnicom, a da se početak i kraj transporta obavljaju drumskim saobraćajem“, rekla je Zorana Mihajlović.

Ona je rekla da se iznos podrške kreće od 30 do 100 odsto, u zavisnosti od toga da li je reč o unapređenju infrastrukture, nabavci opreme ili informaciono komunikacionih tehnologija, dodavši da očekuje da će program podrške biti nastavljen i naredne godine.

Zorana Mihajlović je navela i da se u 2019. očekuje da počnu radovi na izgradnji intermodalnog terminala u Batajnici.

Direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić rekao je da je ovo prvi put da se na ovakav način pomaže kompanijama koje se bave kombinovanim transportom. On je naglasio da se time podržavaju takozvani „zeleni koridori“ tako što će se pretovarati roba sa kamiona na železnicu, i time koristiti struja umesto fosilnih goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari