Za Gružanski koridor i obilaznicu oko Svilajnca više od pola milijarde evra: Kada će biti raspisani tenderi za gradnju? 1foto FoNet/MGSI (arhiva)

Nabavka usluga projektovanja i izvođenja radova na izgradnji brze saobraćajnice Kragujevac-Mrčajevci (Gružanski koridor) i obilaznice oko Svilajnca procenjena je na približno 68,9 milijardi dinara (oko 590 mil EUR), navedeno je u Planu javnih nabavki Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za 2024. godinu.

Kako piše portal eKapija, raspisivanje tendera, kako je navedeno u planu koji je potpisao ministar Goran Vesić, predviđeno je u 2. kvartalu ove godine.

Sudeći po dokumentu, u planu je da ove saobraćajnice budu gotove do 2028. godine, s obzirom da je vrednost nabavke podeljena na različite iznose tokom narednih 5 godina. U ovoj godini planirano je ulaganje od oko 3,6 milijardi dinara (bez PDV-a), naredne 11,7, 2026. 16,4 milijarde, 2027. godine 18,7 i 2028. 18,5 milijardi dinara.

Gružanski koridor – šta su govorili Tomislav Momirović i Zorana Mihajlović

Kako je 2021. najavljivao ondašnji resorni ministar Tomislav Momirović, za izgradnju brze saobraćajnice koja će spojiti Kragujevac sa Moravskim koridorom, država će sama obezbediti sredstva.

Njegova prethodnica na čelu resora je dve godine ranije izjavila da će ta investicija biti vredna 150 mil EUR, te da će gradnja početi 2020. godine

Momirović je rekao i da će Gružanski koridor u potpunosti izgraditi srpske firme, ali je Vlada kasnije donela Uredbu o kriterijumima za izbor strateškog partnera za ovaj i projekat izgradnje severne obilaznice oko Kragujevca, kojom je propisano da ove saobraćajnice mogu graditi i stranci.

Momirovićeva prethodnica Zorana Mihajlović je 2019. izjavila da će gradnja Gružanskog koridore biti vredna 150 mil EUR i da će izgradnja početi 2020. godine.

Na ovoj brzoj saobraćajnici, dugom 36 km, predviđena je izgradnja četiri petlje, 30 mostovskih konstrukcija, 24 podvožnjaka i nadvožnjaka, kao i gradnja tunela Vučkovica dužine 670 m, nedaleko od Knića.

Kada je reč o obilaznici oko Svilajnca, Momirović je 2022. godine najavio da će za tu saobraćajnicu koja treba da preusmeri sav tranzitni saobraćaj rema Despotovcu biti izdvojeno 60 mil EUR.

Izgradnja obilaznice u dužini od 12 kilometara planirana je u dve faze. Prva faza je izgradnja dela obilaznice u dužini od približno 7,5 kilometara, kojom je predviđena i izgradnja dva mosta, preko Velike Morave i Resave, a druga faza je izgradnja dela u dužini od oko 4,5 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari