Dugovi teški desetine miliona evra 1Foto: MATTHIAS BALK/EPA

U grupi od devet domaćih kompanija koje, nedavnom odlukom Vlade Srbije, do kraja godine treba da budu privatizovane, pored RTB-a Bor, Petrohemije, Azotare, MSK-a i drugih, jeste i kragujevačka Energetika, koja je do restrukturiranja Grupe Zastava, u leto 2001. poslovala u okviru te grupacije, da bi potom postala samostalno preduzeće.

Energetika je, u međuvremenu, podržavljena, i time spašena od propasti pod teretom enormnih dugova koji se, prema nešto slobodnijoj proceni, mere desetinama miliona evra.

U vreme dok je poslovala u okviru Grupe zastava, ali i dugo posle toga, Energetika je bila ekskluzivni snabdevač strujom i energentima (toplotom i drugim oblicima energije) svih Zastavinih fabrika, među kojima su najveći potrošači svakako bile fabrike automobila i kamiona, te Zastava oružje. Ove tri, ali i većina ostalih Zastavinih fabrika godinama i decenijama uglavnom nisu izmirivale svoje obaveze za utrošenu energiju, a dodatna nevolja je što mnoge od njih više i ne postoje, poput Fabrike automobila, koja je u bankrotu, Grupe zastava vozila, u stečaju, čiji su dugovi ostali. Energetici, naravno, koja i kad bi htela ne bi mogla da ga vrati, ali firma mora da postoji jer toplotnom energijom svake zime snabdeva više od 22.000 stanova, obrazovnih i zdravstvenih ustanova, te privrednih objekata u centru Šumadije.

Energetika je, tako, od 17. juna, kad je Vlada donela odluku o promeni vlasničke strukture i u toj firmi, praktično u postupku privatizacije, u kojem do sada, kako naš list saznaje, nije odmakla dalje od početka. Glavni problem su dugovi, mahom prema Elektroprivredi Srbije, Srbija gasu i još nekim dobavljačima. U reprezentativnim sindikatima Energetike (UGS „Nezavisnosti Samostalnom ), smatraju da bi država, koja je vlasnik te kragujevačke firme, morala da otpiše najveći deo, ako ne i sva njena dugovanja i tako „otkoči“ postupak privatizacije.

Da li će država da prihvati tu obavezu moglo bi da se (sa)zna do kraja sedmice, do kada bi, u Ministarstvu privrede, na zahtev rukovodstva UGS „Nezavisnost“, trebalo da se organizuje sastanak sa sindikalcima iz svih devet kompanija koje bi do kraja godine trebalo da budu privatizovane, ili da završe u stečaju. Sindikalci Energetike juče za naš list kažu da će od nadležnih na predstojećem sastanku tražiti i pojašnjenja vezana za socijalni program za prekobrojne „energetičare“. Demantuju nezvanične procene da je u Energetici prekobrojno 150 od ukupno oko 500 zaposlenih u firmi. S tim u vezi navode da još uvek nije napravljena ni anketa među radnicima, na osnovu koje bi se videlo koliko je zaposlenih spremno da, uz neku od opcija iz socijalnog programa, ode iz preduzeća.

Ističu, međutim, da smatraju da otpremnine za one koji žele da odu iz firme ne bi smele da budu manje od po 300 evra po godini staža, od čega bi po 200 evra obezbedila država, a dodatnih 100 poslovodstvo kompanije. Strahuju, pritom, da bi i u Energetici moglo da se ponovi ono što se već dešavalo u Zastavi oružju i još nekim kragujevačkim fabrikama, a to je da sa otpremninama iz preduzeća odu najbolji majstori, a da ostanu zaposleni u administraciji i režiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari