Efektiva: Tražimo odlaganje leks specijalisa 1Protest Efektive Foto: Ljiljana Bukvić

Građani zaduženi u švajcarskom franku okupljeni u Udruženju Efektiva protestovali su danas posle 14 časova ispred ulaza u Vladu Srbije ne bi li izrazili nezadovoljstvo zbog najave usvajanja posebnog zakona.

Usvajanje leks specijalisa koji bi trebalo da reši probleme građana koji su uzimali stambene kredite indeksirane u švajcarskoj valuti najavile su vlasti pre dve nedelje, međutim, dok su o tekstu zakona sa predstavnicima banaka i države razgovarali članovi udruženja CHF Srbija, u Efektivi od starta smatraju da pregovora nije trebalo da bude.

Zato je danas, u trenutku dok su predstavnici iz CHF Srbija u Medija centru javnost obeveštavali o tome kako teku pregovori sa bankama i državom njih stotinak sa transparentima i uz muziku sa razglasa poslalo poruku da zakon ne bi smelo da se usvaja.

– Od kada je Vrhovni kasacioni sud doneo odluku o tome da su ugovori ništavi mi smo protiv toga da se bilo kakvi razgovori i pregovori vode sa bankama. Mi se ni sa tim mišljenjem ne slažemo u potpunosti jer je neutemeljeno u zakonu, i naš zahtev je da se poštuju postojeći propisi. Nikakav leks specijalis nije potreban, mi imamo Zakon o obligacionim odnosima, imamo Zakon o zaštiti potrošača i u njima jasno piše kako se rešava ovaj problem – kaže za Danas predsednik Udruženja Efektiva Dejan Gavrilović.

Efektiva: Tražimo odlaganje leks specijalisa 2
Protest Efektive
Foto: Ljiljana Bukvić

Oni su zato, kako kaže, organizovalo protest upozorenja zahtevajući hitno odlaganje zakona.

– Ako se i ide u donošenje zakona onda on striktno mora da poštuje mišljenje suda i da kredite u švajcarskim francima konvertuje u evro po paritetu koji je važio tada, a ne da se ide u otpis postojeće glavnice jer takvo rešenje ne odgovara više od polovini korisnika – naglašava Gavrilović.

Suština njihovih zahteva, kako kaže, jeste odlaganje usvajanja zakona jer ne postoji celina stava VKS.

– Pred tim Sudom vode se tri vrste sporova, o utvrđivanju ništavosti celog ugovora, valutne klauzule i raskida ugovora. Mišljenjem od 2. aprila Sud se oglasio po pitanju ništavosti celog ugovora i valutne kaluzule, ali nije dao svoj stav o raskidu ugovora zbog promenjenih okolnosti. Imamo polovičan stav, jer se sud nije bavio tužbama za raskid ugovora a njih ima najviše – napominje Gavrilović i dodaje da ne razume zbog čega bi se žurilo sa usvajanjem zakona.

Pregovori CHF Srbija sa bankama i državom počeli su prošlog ponedeljka i prekinuti su na kratko u petak. Ministar finansija Siniša Mali najavio je da bi konačan tekst zakona mogao da bude gotov do nedelje, a da bi ove sedmice nacrt zakona mogao da bude i na Vladi, ali se to zbog zastoja u pregovorima nije dogodilo. Ono što je izvesno dogovoreno u tom tekstu zakona jeste da će banke i država otpisati 38 odsto dela preostalog duga, od čega će banke pokriti 23 odsto, a država 15 odsto duga.

Podsetimo, Vlada Srbije saopštila je da ipak danas neće usvojiti zakon kojim se rešava problem građana zaduženih u švajcarskom franku, jer su pregovori klijenata sa bankama nastavljeni i ostalo je da se postigne dogovor oko jedne ili dve tačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari