Vlada danas neće usvojiti leks specijalis o kreditima u švajcarcima 1Foto: Ljiljana Bukvić

Vlada Srbije ipak danas neće usvojiti zakon kojim se rešava problem građana zaduženih u švajcarskom franku, jer su pregovori klijenata sa bankama nastavljeni i ostalo je da se postigne dogovor oko jedne ili dve tačke.

Ono što je izvesno jeste da će se zaduženima otpisati 38 odsto preostalog duga, a promena u odnosu na petak kada su klijenti nezadovoljni tekstom zakona prekinuli pregovore jeste da su banke prihvatile da zakonom niko ne bude primoran da pristupi konverziji kredita u evro.

– Zakon neće biti mandatoran i nikoga neće primorati da prihvati konverziju u evro, a drugi deo se odnosi na to da pomenutog limita od šest miliona dinara neće biti, već će se zakon odnositi na sve kredite koji su trenutno u otplati – rekla je Jelena Pavlović, predsednica Udruženja CHF Srbija, na konferenciji za novinare u Medija centru.

U ovaj zakon, kako je istakla, nisu ušli oni koji su ranije prihvatili konverzije, ali je i toj grupi zaduženih poručila da se „ne zatrčavaju u sud”, već ih savetovala da se najpre obrate banci i od nje zatraže pravičnu izmenu ugovora.

Ranije je dogovoreno da od 38 odsto duga, 23 odsto ide na teret banaka, a da 15 odsto plati država. Zbog nekoliko spornih tačaka CHF Srbija je u petak prekinula pregovore, a uprkos tome iz Vlade su poručili da će zakon biti usvojen još koliko ove nedelje po hitnom postupku.

Pregovori su, ipak nastavljeni, a Pavlović kaže da će zakonom koji će sasvim izvesno biti usvojen većina biti zadovoljna. Ono šta su, kako kaže, tražili od države, jeste da dobro razmisli da li ona treba da plaća ovo bankama.

U trenutku dok je u Medija centru trajala konferencija za novinare, iz drugog Udruženja zaduženih Efektiva građani su počeli da se okupljaju ispred Vlade, kako bi protestovali. Ovo Udruženje od starta je bilo protiv pregovora sa bankama.

Uskoro opširnije…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari