Ekonomisti: Neće biti novca u budžetu Srbije za povećanje plata i penzija 2021. godine 1Foto: Stanislav Milojković

U državnom budžetu Srbije 2021. godine neće biti novca za povećanje plata i penzija, ocenili su danas ekonomisti u izjavama agenciji Beta.

„Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će možda postojati mogućnost za povećanje plata u javnom sektoru je data u političke svrhe“, smatra profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Goran Radosavljević.

Vučić je sinoć rekao da će Srbija u zdravstvenoj krizi proći bolje od svih drugih evropskih zemlja i da će, ako bude sačuvana stabilnost do kraja godine, biti uslova za rast plata u javnom sektoru.

Radosavljević je rekao da je Vučić pre nekoliko meseci tvrdio da Srbiji nisu potrebne pare EU, pa se mesec dana posle toga država zadužila na medjunarodnom tržištu za oko 2,5 milijarde evra.

Dodao je da „s rezervom“ treba govoriti i o povećanju plata, jer to zavisi od trajanja zdravstvene krize zbog pandemije.

„Ne bi trebalo povećavati rashode u budžetu. Poreski prihodi od početka godine opali su za dva odsto, što je dosta“, rekao je Radosavljević.

U prilog stavu da treba biti obazriv u obećanjima o povećanju plata i penzija je, kako je rekao, i to što od planiranog suficita u budžetu „nema ništa“, već se posle pet meseci u ovoj godini beleži deficit.

To, kako je rekao, nije neuobičajeno u krizi, i zato treba voditi računa sa obećanjima da se Srbija ne bi previše zadužila.

Ekonomista Milan Kovačević je rekao za Betu da u državnoj kasi nema novca za povećanje plata i penzija u narednoj godini jer je u budžetu već napravljen deficit i država se zadužila.

„Ako Vlada Srbije planira da nastavi da se zadužuje zbog povećanja plata i penzija, još više će nam otežati budućnost“, rekao je Kovačević.

Pored toga rekao je da će i „neke pogrešne mere iz paketa državne pomoći (poodom pandemije) učiniti budućnost težom, jer će se za pomoć gradjanima od po 100 evra koja je ukupno iznosila oko 620 miliona evra, platiti kamata od 100 miliona evra na taj pozajmljen novac“.

Dodao je da je zaduživanje od dve milijarde evra za pokrivanje deficita u državnom budžetu skupo jeć će se platiti kamata od 3,37 odsto, i to uvreme kada su krediti mnogo jeftiniji.

„Ni odlaganje kredita privredi i gradjanima na tri meseca, kako se ispostavilo, nije dobra mera jer će poskupeti kredite, a pandemija se nije smirila kako se mislilo, već je sada situacija teža nego na početku, a treba početi plaćanje tih odloženih pozajmica“, rekao je Kovačević.

Istakao je da „Vučić stalno priča o privrednom rastu u prvom kvartalu, a rast je u stvari bio samo u prva dva meseca, dok nije počela epidemija“.

Kovačević je ocenio da je „neozbiljna tvrdnja“ da će „Srbija krizu prebroditi lakše od drugih evropskih zemalja kada u poredjenju s njima ima najniži standard“.

„Vlada Srbije je budžetom za ovu godinu projektovala privredni rast od četiri odsto, a biće verovatno pad, i to pad od osam odsto, kao i kod drugih država, a Srbija bi morala brže da raste da bi smanjila zaostatak“ u odnosu na njih, rekao je Kovačević.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Ekonomisti: Neće biti novca u budžetu Srbije za povećanje plata i penzija 2021. godine”

  1. te hoce te nece videcemo da li ce se povecanje koje je obecao ispuniti…..naravno kao i sve do sada sto je obecao strasno narode strasno

  2. PIO fond je nezavisan fond i nema veze sa politikom Države,ako je Država poštena.Ako je lopovska onda se o tome može pričati kao što je kod Vučića,gde On odlučuje o punjenju i pražnjju fonda.To je rade surove kapitalisticke zemlje i zlikovci od političara.Kod nas je to prošlo bez gromova,ali svaki dalji pokusaj zavrsice se bezvalscu u Srbiji.Dosta je Krkobabića,das mu 1,5 mil platu mesecno i radis sta hoces

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.