Epidemija i priključak na elektromrežu odlažu probni rad 1Foto: JKP Vodovod Zlatibor

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru, čija gradnja je u završnoj fazi, još nije pušteno u probni rad.

Radove je usporila epidemija korona virusa, ali i iščekivanje od Elektroprivrede Srbije (EPS) da omogući priključivanje objekta na električnu mrežu.

Miroslav Đokić, direktor JKP Vodovod Zlatibor, koju tu dužnost obavlja od avgusta ove godine, kaže za Danas da su radovi u završnoj fazi i da je radnicima preduzeća Hidroinženjering iz Ljubljane potrebno sedam dana da nastave montiranje opreme.

Ti poslovi, kako objašnjava, trebalo je da počnu polovinom oktobra ove godine, ali su kasnili zbog toga što su radnici tog preduzeća, nakon povratka u Sloveniju, morali da budu u karantinu, a neki su se i razboleli.

„Najavili su da će doći polovinom novembra kada bi trebalo da nastave montažu opreme“, dodao je Đokić i objasnio da je MPP Jedinstvo iz Sevojna, koje je izvođač građevinskih radova, svoje obaveze gotovo završilo.

I JKP Vodovod Zlatibor završava deo svojih poslova, a u realizaciji tog zahtevnog projekta angažovana je i beogradska firma Beohidro.

Đokić navodi za Danas da ne može sa sigurnošću da kaže kada će početi probni rad, jer to zavisi od toga kada će EPS omogućiti postrojenju priključak na elektromrežu.

„Mi činimo sve što je do nas i nadamo se da će EPS što pre omogućiti priključak objekta na električnu mrežu“, dodao je Đokić.

Ukupna vrednost postrojenja je 4,5 miliona evra i taj projekat se realizuje bez podrške države.

Opština Čajetina je iz svog budžeta izdvojila tri miliona evra, dok je Vlade Slovenije, posredstvom svog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, donirala 1,5 miliona evra.

Postrojenje, koje se nalazi u blizini rečice Obudojevice, prečišćavaće sve otpadne vode sa Zlatibora i čista voda će se ulivati u tu reku i Crni Rzav, a odatle u Drinu.

„Ceo taj sliv ubuduće neće imati zagađivača, što će biti značajno za ekološki status Zlatibora i njegov dalji razvoj kao turističkog centra prve kategorije“, ističe naš sagovornik.

Postrojenje će prečišćavati otpadne vode koje potiču iz 15.000 domaćinstava i privrednih objekata, među kojima su hoteli, moteli i drugi ugostiteljski objekti.

To je, kako navodi naš sagovornik, za sada dovoljno, a ostavljena je mogućnost za proširenje postrojenja.

U toku je, dodaje Đokić, rešavanje pitanja odlaganja produkata prečišćavanja otpadnih voda i traži se pogodna lokacija za tu namenu.

Osim na Zlatiboru, u planu je da se gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Čajetinu i to u blizini reke Sušice, u koju će se slivati prečišćene vode, a u toku je izrada projekta za takav objekat.

Čista voda u jezeru

Narednih dana počeće punjenje jezera u centru Zlatibora. Čista voda doticaće isključivo iz dvaju bušotina sa opštinskog zemljišta, a kako Đokić objašnjava u toku je opremanje bunara i postavljanje pumpi. Nedavnom rekonstrukcijom Kraljevog trga, kišne i fekalne kanalizacione mreže sprečeno je ulivanje u jezero otpadnih voda i površinskih vodotokova. Jezero će imati svetleće fontane, prskalice i druge sadržaje, a zimi će biti pretvoreno u klizalište.

Tekst je deo projekta „I gondola i čista voda“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Opštine Čajetina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari