Epidemija, izbori i hapšenje usporili izgradnju obilaznice oko Niša 1Foto: Pixabay/Fotoworkshop4You

Eksproprijacija zemljišta na trasi železničke obilaznice oko Niša trebalo je da bude završena do marta ove godine, ali su korona virus, izbori i hapšenje direktora JP „Infrastruktura železnice“ Miroljuba Jevtića, taj proces su produžili za najmanje šest meseci, rekao je koordinator projekta izgradnje obilaznice za grad Niš Ljubivoje Slavković.

„Nakon hapšenja direktora železnice mesec dana nismo mogli ništa da uradimo jer nismo imali sa kim da sarađujemo u tom preduzeću. Potom je krenula epidemija i vanredno stanje, a najveći broj službenika u železnici, katastru i niškoj upravi su majke sa malom decom zbog čega nisu radile ili su radile od kuće“, izjavio je Slavković za agenciju Beta.

On je dodao da su nakon hapšenja i epidemije došli izbori, tako da je i to usporilo eksproprijaciju jer se čeka na odobravanje budžeta za raseljavanje građana koji se nalaze na trasi buduće obilaznice.

„Završili smo eksproprijaciju oko 1.850 parcela, a 90 odsto vlasnika je isplaćeno. Ostala nam je eksproprijacija još samo sedam njiva i 37 parcela sa objektima“, istakao je Slavković.

Prema njegovim rečima, za eksproprijaciju zemljišta uloženo je iz državnog budžeta skoro 14 miliona evra i sada treba da se usvoji budžet od dva i po miliona evra za objekte koji treba da budu porušeni.

Slavković je rekao da se na trasi nove obilaznice nalazi pedesetak objekata, a petnaestak su domaćinstva, tri su firme, dvadesetak su pomoćni objekti i sedam objekata su vikendice.

On je dodao da će vlasnici čije će kuće i stanovi biti srušeni dobiti novac da sami reše svoje stambeno pitanje.

„Ukoliko budžet bude brzo odobren moći ćemo za otprilike dva meseca da sve završimo i da krene raseljavanje građana, a to će biti najteži deo ovog posla eksproprijacije“, naglasio je Slavković.

On je istakao da početak izgradnje obilaznice oko Niša zavisi od odluke Vlade Srbije.

„Verujem će radovi početi do jeseni naredne godine. U toku je izrada projekta obilaznice i potpisan je ugovor sa Evropskom investicionom banku o finansiranju radova“, kazao je Slavković.

Podsetio je da je izgradnja 22 kilometra duge železničke obilaznice oko Niša deo jedinstvenog projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari