Er Srbija konačno otkazala let za Rim iz Beograda 1Foto: Z. NIkolić

Za danas planirani let Er Srbije iz Beograda za Rim otkazan je danas tokom dana. Er Srbija danas neće leteti ni do Milana i Venecije, a otkazana su i dva leta do Ciriha. Prema poslednjim podacima sa sajta domaćeg avio prevoznika otkazani su i letovi planirani za sutra i to do Rima, Milana, Praga, Budimpešte i Tel Aviva.

Er Srbija je u ponedeljak obavestila javnost i putnike da će počevši od 9. marta pa sve do kraja meseca zbog epidemije korona virusa obustaviti letove na dve linije ka Italiji sa aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, tačnije do Bolonje i Rima. Istog dana otkazani su letovi do Venecije 25. i 30. marta i 6. i 27. aprila, zatim do Milana 12, 16, 17, 19, 24. i 26. marta, kao i svi letovi utorkom tokom aprila, izuzev 14. aprila, a i svi letovi četvrtkom tokom aprila, izuzev 9. aprila. Otkazani su i letovi do Tel Aviva 12. i 20. marta.

I dok je letove iz Niša ka Rimu otkazala ranije, Er Srbija do danas popodne nije isto uradila za let do Rima sa surčinskog aerodroma. Putnici koja je imala kartu za taj let Nataliji Simović juče ujutru stigao je mejl da se besplatno „čekira“ preko interneta, iako je već danima, kako kaže, bezuspešno pokušavala da dođe do informacije zbog čega se let ne otkazuje kada je cela Italija zatvorena.

„Danima sam na vezi sa kompanijom, zvala sam njihov kol centar i pitala zašto se let ne otkaže, ali u tom trenutku nudili su mi samo zamenu za drugi datum ili drugu destinaciju uz doplatu“, kaže Simović za Danas. Let planiran za danas je bio deo akcije povodom „Dana žena“, tako da su te karte bile povoljnije nego inače. Simović kaže da do poslednje informacije da je let otkazan nijednom nije u opciji bilo vraćanje novca, odnosno to joj „niko nije pomenuo“.

„Ono što je još bilo sporno jeste što su letovi iz Niša otkazani, a da su do poslednjeg trenutka čekali da otkažu ovaj iz Beograda“, ističe Simović.

Er Srbija je i u svom obaveštenju javnosti u ponedeljak rekla kako će „nastaviti da redovno održava liniju Beograd-Rim“. Putnicima koji su kupili karte, kako su najavili, biće ponuđena besplatna zamena za iste destinacije u kasnijem terminu do kraja letnje sezone, ili besplatna zamena karata za druge destinacije do kojih Er Srbija leti iz Niša ili Beograda ili povraćaj novca.

Pojedine evropske avio kompanije su još ranije otkazale letove ka destinacijama gde je epidemija korona virusa, Alitalija je to uradila prošlog petka, dok je Lufthanza, kao i Svis i Austrian erlajns svojim putnicima dao mogućnost da odgode letove do kraja godine.

Tako svi koji su kupili karte pre 5. marta u nekoj od ovih kompanija za let koji je do 30. aprila dobili su šansu da let pomere do kraja godine bez doplate. Svi letovi Lufthanze do Kine su otkazani do daljnjeg, do Hong Konga su tokom marta i aprila redukovani, dok su letovi na evropskim destinacijama, kako se navodi na sajtu ove kompanije, redukovani za 25 odsto.

Država zabranila letove

„Na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, Aerodromi Srbije obaveštavaju putnike da će svi letovi iz Niša, ka Italiji i Švajcarskoj sa aerodroma Konstantin Veliki u Nišu i obrnuto, od sada biti privremeno suspendovani“, saopštilo je juče preduzeće Aerodromi Srbije.

Putnicima se preporučuje da se za detaljnije informacije o načinu ostvarivanja svojih prava obrate aviokompanijama.

Aerodromi Srbije obaveštavaju javnost da je na letu FR 4671 iz Bergama u Niš doputovalo 39 putnika, od kojih su 10 strani državljani kojima je privremeno zabranjen ulazak u Republiku Srbiju.

Brigu o prispelim putnicima, državljanima Republike Srbije, odmah po izlasku iz aviona preuzeli su predstavnici inspekcije ministarstva zdravlja. Svih 39 odlazećih putnika na letu ka Bergamu su ukrcani u skladu sa redovnom procedurom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari