Er Srbija odavno sklonila direktore odgovorne za pilote bez provere BIA 1Foto: Dušan Atlagić

Rukovodioci Er Srbije odgovorni za angažovanje pilota koji nisu prošli bezbednosnu proveru MUP-a i BIA, promenjeni su još pre nego što je zvanična istraga potvrdila nezakonito postupanje u kompaniji, saznaje Danas.

Kako je nedavno objavio BIRN, interna istraga u Er Srbiji je otkrila da je od 2014. do 2017 godine kompanija angažovala 56 pilota preko firme AviGo, od čega njih 40 odsto nije podvrgnuto bezbednosnoj proveri.

Istražni tim je formiran oktobra 2017. kako bi se istražili mogući prekršaji u saradnji sa AviGo, međutim, tri visokopozicionirana službenika su još ranije uklonjena iz firme. Kako navode sagovornici Danasa iz Er Srbije, pre oko godinu dana otkaz je dobio direktor Letačkih poslova Vladimir Nikolić, izvršni direktor za saobraćaj Davor Mišeljić je „zamoljen da se vrati u Abu Dabi“, dok je direktorka službe ljudskih resursa Aleksandra Dutina prešla u drugu firmu sa kojom Er Srbija često razmenjuje kadrove.

U izveštaju, čije je nalaze objavio BIRN, navodi se da procedura prilikom angažovanja pilota u Er Srbiji podrazumeva da nadležni iz odeljenja Letačkih poslova popunjavaju zahtev i šalju ga službi za ljudske resurse koja zatim celokupnu dokumentaciju prosleđuje službi Obezbeđenja koja obavlja bezbednosnu proveru kod nadležnih organa. Ova procedura nije poštovana pa je samo u 2017. 12 pilota letelo bez da su prošli kroz bezbednosne provere.

„Ovo kao posledicu može da ima suspenziju dozvole srpske nacionalne aviokompanije za obavljanje vazdušnog saobraćaja… ukoliko bi došlo do bilo koje od navedenih posledica, to bi ozbiljno narušilo ugled kompanije… Ovo je ozbiljan propust koji predstavlja znatan rizik za bezbednost putnika i samu aviokompaniju“, stoji u izveštaju, navodi BIRN.

Podsetimo da je pre nešto više od dva meseca, sa aviona Er Srbije otpao deo, nakon poletanja sa sofijskog aerodroma, posle čega je avion morao da se vrati nazad. Prema pisanju medija, vazduhoplovne vlasti su tada ocenile da je u pitanju ozbiljan incident oko kojeg je povedena istraga. Niko nije povređen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari